Ongehoord Nederland: ‘NPO-bestuur blijft ON! dwarszitten en is nog steeds op ramkoers’

De onderhandelingen tussen de NPO en Ongehoord Nederland over het beëindigen van de achtergestelde behandeling van onze omroep en terugbetaling van de onterechte sancties zijn vandaag  gestrand.

Voorzitter Arnold Karskens: “De Raad van Bestuur NPO onder leiding van Frederieke Leeflang en Paul Doop blijkt niet bereid tot samenwerking, komt haar afspraken niet goed na en toont zich in onze visie een onbetrouwbare onderhandelingspartner. Wij willen als een normale aspirant-omroep worden behandeld. Tot nu toe hebben we géén tv-zendtijd in de avonduren en geen lineair radioprogramma toebedeeld gekregen en lopen we miljoenen euro’s mis omdat de NPO veel van onze programmavoorstellen afwijst in een ondoorzichtige procedure. Ons ongehoorde geluid, dat inmiddels door een derde van de Nederlandse bevolking wordt gedragen, zo blijkt uit recente peilingen, wordt door de NPO consequent gediscrimineerd. En dat pikken we niet langer.”

ON! eist ook terugbetaling van 272.048 euro van de door de NPO opgelegde sancties. De claim volgt op het oordeel van de staatssecretaris van OCW die het NPO-verzoek tot intrekking van de uitzendlicentie van ON! in december 2023 heeft afgewezen. Volgens de staatssecretaris staat vast dat er geen juridische basis is voor in elk geval twee van de drie door de NPO opgelegde financiële sancties.

Karskens: “De NPO gaat volgens de staatssecretaris niet over het toezicht op de journalistieke kwaliteitseisen en heeft dus onrechtmatig gehandeld. Wij vinden het dan ook niet meer dan redelijk dat de NPO de door ons gemaakte kosten terugbetaalt. Terwijl dit alles vaststaat probeert de NPO nog toezicht te houden op de journalistieke kwaliteitseisen. Wij zijn daarover echter al uit eigen initiatief in gesprek met het Commissariaat voor de Media dat volgens de staatssecretaris wel bevoegd is. ON! eist niet alleen kwijtschelding van de sancties, maar ook vergoeding van de juridische kosten die zij heeft moeten maken om zich tegen deze onrechtmatige sancties te verdedigen. Gelden die eigenlijk bestemd zijn voor het maken van mooie producties.”

11 Comments

 1. De NPO: dat is is hoofdzakelijk het gedachtengoed van PvdA/GL, D66 en wellicht nog een vleugje VVD/CDA, maar niet veel. Ze hebben daar echt een enorme hekel aan ON want dat voor velen daar een klassevijand. Een rivaliserende zuil. De NPO zit er niet voor het publiek maar alleen voor zichzelf. Pluriform alleen als het uitkomt, als het niet uitkomt moeten andersdenkenden juist zo hard mogelijk bestreden worden. Gaat u over een paar maanden ook weer zien met Trump. En als die herkozen wordt zal de NPO ineens stukken kritischer naar de US-president kijken dan ze nu doen.

  • @Solaris; grote hulde wat je geschreven hebt! De NPO is een propaganda apparaat van Groenlinks-PvdA en D66. Ja CDA’ers en VVD’ers worden op de NPO en de politiek correcte linkse praatprogramma’s getolereerd maar alleen als zij geen rechtste praatjes hebben en poeslief over massa-immigratie zijn en vooral zeer negatief over Geert Wilders, de PVV en Forum voor Democratie zijn. Een linkse VVD’er als Ed Nijpels is een goed voorbeeld. In de jaren 80 als lijstrekker van de VVD er rechtse praatjes op na houden maar nu niet qua opvattingen niet meer van een gemiddeld kamerlid van D66 te onderscheiden.

   En helemaal grote klasse wat je over de berichtgeving van de NPO wat betreft de Amerikaanse verkiezingen hebt aangegeven. Het is stuitend om te zien hoe bevooroordeeld de presentatoren van de NPO op dit onderwerp zijn! Zeer, zeer negatief over alles wat republikeins is en alles van de Democraten verheerlijken.

   Men mag alles van Trump vinden, maar die anti Trump retoriek van presentatoren zoals Twan Huys, Eelco Bosch van Rosenthal, Rick Nieman en vooral Charles Groenhuijsen is om kotsmisselijk van de worden.

   Wat zal ik blij zijn als Donald Trump op dinsdag 05 november 2024 opnieuw als president van de Verenigde Staten herkozen wordt. Alleen al uit leedvermaak om de frustratie van het gezicht het gezicht van deze presentatoren te lezen als Trump herkozen wordt. En dan hoop ik dat de eerste daad van Trump als hij opnieuw president is dat hij de FBI en de Amerikaanse belastingdienst(IRS)opdracht geeft om de handel en wandel van Hunter Biden eens grondig te onderzoeken.

   • Jullie maken nog onderscheid tussen d66 en vvd, maar vergis je niet, beide partijen zitten in dezelfde fractie olv Guy Verhofstad (Renew Europe, voorheen Alde). Dus 1 gedachte, 1 verhaal, 1 mond. En anders dan de naam misschien doet vermoeden, gaat Renew EU niet over het veranderen van de EU als beleidsmatig instituut of het veranderen van de al ingeslagen EU koers. Aangezien de grote lijnen en beleidskaders op Europees niveau worden vastgesteld, is er op lokaal niveau (NL, bijv 2e kamer) alleen sprake van wat nuance/accentverschillen tussen beide partijen. Daarom gaan beide in de toekomst ook fuseren, net als GL/PvdA, want er is in NL programmatisch geen ruimte meer voor beide. Zie het politiek ongemak en gestuntel over het feit dat een deel van Renew EU (vvd) nu formatiegesprekken moet voeren met Wilders…

   • Beste Hendrik en Solaris, denk dat het goed is als je eens bij jezelf te rade gaat waarom je opeens over Trump praat. Misschien moet je wat minder op social media zitten en de geest ontwasemen.

    • @Karel de Groot; Beste meneer de Groot, Op dinsdag 05 november 2024 zijn in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen! Als u de komende tijd niets over Trump of deze verkiezingen wil vernemen adviseer ik u om voor minimaal 12 maanden op de maan te gaan wonen.

     Mijn geest hoeft ik niet te ontwasemen. Nieuws over Trump lees ik in een ouderwetse papieren krant als De Telegraaf en papieren magazine Elsevier. Dus uw aanname dat iedereen nieuws over Trump en de Amerikaanse presidentsverkiezingen alleen maar op social media leest is niet juist.

     Wel mag ik graag de website van de New York Post lezen! Deze krant is heerlijk gigantisch op de hand van Trump en laten geen kans onbenut om schandalen over Hunter Biden, De Democratische partij en president Joe Biden te schrijven!

     Wat een verademing met de media in Nederland die 93% links is!

    • Weet U nog tijd dat Trump president was. De praatprogramma’s waren vol met cynische grappen over Trump (zijn fouten). Nu seniele biden aan de macht is, is het stil bij praatprogramma’s. Degene die juist niet op X zit leeft in een bubbel. Genoeg filmpjes over seniele Biden, waar praatprogramma’s uren mee kunnen vullen. Maar nee past niet in narratief van de praatprogramma.

     • Nu moet ik je wel gelijk geven wat voor verademing X is als ’t om Trump gaat. Zoveel over te vinden als je de juiste accounts volgt. Iedere dag is er wel wat en nooit een saai moment. Ik heb niets met Trump, maar kijk halsreikend uit als hij weer voor vier jaar president wordt. Dat worden toch weer heerlijke, fantastische tijden op X en voor iedereen die niet in z’n bubbel wil blijven zitten.

 2. ” Karskens: “De NPO gaat volgens de staatssecretaris niet over het toezicht op de journalistieke kwaliteitseisen en heeft dus onrechtmatig gehandeld.”

  Een Teleac cursus: “Wat is de NPO?” Het zou geen kwaad kunnen. Zowel voor de omroepen als de NPO zelf.

  Is er trouwens een nieuwsprogramma van de NPO zelf? Of laten ze dat aan het linkse Op1 over? (WNL MAX en EO)

  De Trump tactiek: Heel vaak de zelfde kolder roeptoeteren en er zijn er altijd wel een paar die het geloven.

  Jammer want Karstens kwam met een, denk ik, goed punt: Waar gaat de NPO over? Volgens hem is dat inhoudelijk niet zo groot als de NPO zelf denkt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*