Onderzoek: ‘Sterke groei online podcasts luisteren in Nederland’

Gedurende dit jaar heeft het luisteren naar podcasts een duidelijke sprong gemaakt. Het online bereik van de commerciële Nederlandse podcasts, de Apple Podcasts app, Google Podcast app en nieuwkomer Podimo steeg in mei 2022 naar ruim 1,3 miljoen unieke personen, zo blijkt uit de online resultaten van GfK GXL/DAM.

In vergelijking met januari van dit jaar is dat een stijging van éénderde (+340.000 personen, 13 jaar en ouder). Gedurende het gehele jaar (januari t/m mei) luisterden in totaal 3 miljoen personen naar podcasts (dit aantal komt bovenover de podcasts die bijvoorbeeld alleen via muziekstreamers als Spotify worden afgespeeld). Onder de Nederlandse commerciële podcasts vallen de podcasts van DPG Media, FD Mediagroep en Talpa Media Solutions.

Nagenoeg de helft van de online bereikten in mei 2022 is jonger dan 35 jaar (48%). De stijging in mei is ook onder jongeren het sterkst geweest. In totaal luisteren net iets vaker mannen (55%) dan vrouwen in mei naar podcasts. Hoewel podcasts op alle apparaten te beluisteren zijn wordt dit het meest op smartphones gedaan: meer dan driekwart van de online bezoeken vond plaats op smartphones, 20% op tablets en slechts 2% op PC/Laptops.  

Van de bereikten luistert ongeveer de helft 3 dagen of vaker in de maand een podcast, dit verschilt niet veel per leeftijdsgroep maar wel naar geslacht: vrouwelijke luisteraars pakken hun podcast er wel duidelijk vaker bij dan mannen (60% luistert 3 dagen of vaker in de maand). Betreft de duur van de bezoeken zijn jongeren (13-34 jaar) juist langere luisteraars: 60% van hen luistert 10 minuten of langer, terwijl dat onder 35 plussers op een derde ligt.   

De piek in online bereik lag in week 18 (2 t/m 8 mei 2022) waarin onder meer de DPG Media Podcast ‘In Het Wiel’ de overwinning van Mathieu van der Poel tijdens de Giro d’Italia werd besproken. Nieuwkomer Podimo behaalde in de maand mei 20% van de online bezoeken van podcasts.

Het toevoegen van commerciële podcasts van de online metingen in GXL is waardevol om het kunnen plannen op zowel klassieke radio als digital audio inclusief podcasts. 

Sterke groei online podcasts luisteren in Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*