Onderzoek: Slechts 19% van Nederlanders wil dat NPO wordt afgeschaft

Terwijl de PVV pleit voor afschaffing van de NPO, ziet slechts 19% van de Nederlanders dit zitten. Maarliefs 56% spreekt zich zelfs hier duidelijk tegen uit. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van MSI-ACI in opdracht van Adformatie.

De huidige plannen van het nog te vormen kabinet (PVV/NSC/VVD/BBB) om te bezuinigen op de NPO ontvangen breed draagvlak onder de Nederlandse bevolking, meer dan 40% van de ondervraagde Nederlanders is voor bezuinigen bij de NPO. 40% geeft aan dat de publieke omroep best met een zender minder kan. Slechts een derde van de ondervraagden steunt het idee om het aantal omroepverenigingen, mits de kwaliteit van de programma’s behouden blijft.

Op de vraag welke omroepen eventueel mogen verdwijnen, blijkt PowNed de minst favoriete, met 48% van de stemmen, gevolgd door WNL en EO. In tegenstelling, het bestaansrecht van AVROTROS, KRO-NCRV en BNNVARA staat het minst ter discussie. 32% van de 1.006 ondervraagden wil het liefst dat alles zo blijft zoals het publieke bestel nu is.

16 Comments

 1. De PowNed kijker wil Jan Roos, Robert Jensen, de oude Rutger (niet de nieuwe), Johan Derksen en Dennis Schouten maar PowNed heeft de eigen leden en kijkers de rug toegekeerd.

  Tegenwoordig is PowNed Irene Moors, Bram Douwes, Winston Gerschtanowitz Ferry Doedens, Katja Schuurman, Ruud de Wild, Eddy Keur en als klap op de vuurpijl: Dolf Jansen.

  • Ook helemaal verlinkst dat Powned inderdaad. Niets meer over van die rebelse rechtse club. Die Rutger van Castricum is het levende voorbeeld hoe het gegaan is. WNL ondergaat datzelfde lot, als het al niet zover is.

 2. Waarschijnlijk zullen ze bij de PVV zeggen dat dit een onderzoek van die vermaledijde woke D’66-groupies is.
  Past niet in het straatje. En “afschaffen NPO” klinkt heel dapper en stoer, maar wat dan? Alles overlaten aan de commerciëlen? Dat gaat meestal goed… Toch?

 3. Omroep WNL kan als geflopte rechtse omroep ieder geval opgeheven worden! Maar hoe dan ook kan flink gesneden worden in het aantal omroepen op de NPO(vooral diegene die kleurloze programma’s maken die door iedere omroep gemaakt kunnen worden)flink te snijden.

  Dat scheelt enorm in de overhead van omroepbestuurders en ander overbodig personeel dat op kosten van de belastingbetaler vorstelijke salarissen opstrijkt.

  En wat dan nog als we meer een PVV geluid op de NPO krijgen. We worden al een eeuwigheid op de NPO links geïndoctrineerd.

 4. De NPO is nogal doorgeslagen met linkse propaganda .Zijn genoeg gewaarschuwd en nu er gesneden moet worden weten ze van paniek niet wat ze moeten doen. Onderzoeken waarom ze nog relevant zouden zijn alsjeblieft zeg. De peilingen zeggen genoeg. Objectieve staatsomroep met als doel informatie te geven ipv indoctrinatie.

 5. We zullen nooit mee maken dat de NPO in zijn geheel zal worden afgeschaft. diegene die denk en dat we alleen com tv zullen hebben zijn wel erg naief, en denken niet verder dan hun neus lang is

 6. Helaas is zo’n rondgang niet voldoende om kortweg met een nee of ja te beantwoorden. Men zou beter kunnen spreken van het hervormen van de publieke omroep, zowel landelijk als regionaal. Het zuilensysteem kan verdwijnen, waardoor de enige omroep die overblijft geen andere mogelijkheid heeft dan het proberen om zo objectief mogelijk nieuws te brengen. Vooral goed kijken naar publieke omroepen in West Europa en niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden.

 7. Het is in die onderzoekjes maar net hoe de vragen zijn gesteld. Neem als voorbeeld, die poll vragen op Mediacourant, dat is wel heel extreem natuurlijk en erg doorzichtig maar het bewijst maar weer dat je met veel sturing de uitslag kunt krijgen hoe je die zelf graag wenst. Ik neem dat niet zo serieus eerlijk gezegd en niet alleen specifiek dit onderzoek dus.

 8. ze hebben mij niets gevraagd.
  Ik ben zelf tegen het huidige Npo systeem met de zuilen.
  ER moet 1 publieke omroep komen ala VRT, met een bestuur en programma raad dwaar in mensen zitten uit alle lagen van de bevolking.
  Daar naast moet er een open baar kijk en luister forum komen die 2 maandelijks gehouden wordt waar een ieder naar toe kan om zijn/haar mening te geven over de omroep en de programma’s, die leidend gaat worden voor de invulling en vormgeving van de omroep.
  En omroep medewerkers moeten gaan tekenen dat ze volledig onafhankelijk opereren van welke politieke partij of ander partijen die invloed proberen uit te oevenen ( denkend aan green peace etc ) en als deze wordt overtreden na constanering de mede werker direct de laan uitgestuurd gaat worden en verder geen recht meer hebben op baan in de journalistiek en media.

 9. De NPO hoeft van mij zeker niet weg maar het omroepensysteem is wel al zo’n 40 jaar achterhaald en kost onnodig heel veel geld.

  Zoals de publieke omroep in België is kan hier ook gewoon. Helemaal eens met de Koot.

  Het derde net hoeft dan niet weg. Geen radiozender hoeft weg. Beetje amusement kan ook best blijven. Voor de kijker hoeft dit helemaal niet zo veel te veranderen.

 10. In die 40 jaar is veel veranderd.

  Toen hadden we nooit van Netflix gehoord. Inmiddels zijn veel omroepen samen gegaan. Maar er komen nieuwe bij. Sommigen zijn gegroeid (max) en Sommigen verdwenen of commercieel inmiddels.

  Internet is naast concurrent ook een grote aanvulling op het omroepbestel.

  Dat geldt ook voor Podcast.

  Veel vergelijken de npo met de BBC.
  Maar zou de npo er mee wegkomen een zaterdagavond te vullen met een Toppop en snooker? De onderlinge concurrentie houd ook scherp.

  • @Madelief als je naar de programmering kijkt de afgelopen dan is de NPO allang niet meer zo scherpt. Velen daar zijn in elk geval niet bezig met de kijker waarvoor het allemaal bedoeld is.

   De BBC heeft Toppop (Top of the pops moet dat zijn denk ik) en Snooker op de zaterdagavond staan. Dat is altijd nog beter dan de programmering van NPO3 de hele week.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*