Onderzoek: Ongewenst gedrag op de werkvloer is groot probleem bij de publieke omroep

Inadequaat omgaan met grensoverschrijdend gedrag is een wijdverbreid probleem bij de publieke omroepen en de NPO, waarbij signalen niet adequaat en krachtig worden aangepakt. Dit wordt aangetoond door het onderzoek van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, die gesprekken voerde met 200 omroepmedewerkers en een enquête liet invullen door ongeveer 2500 personeelsleden.

Uit de enquête bleek dat 1484 medewerkers het afgelopen jaar te maken hebben gehad met ongewenst gedrag. Dit onderzoek naar de bedrijfscultuur binnen de publieke omroepsector volgde op publicaties door de Volkskrant over wantoestanden bij programma’s zoals De Wereld Draait Door en NOS Sport.

Het rapport van de commissie-Van Rijn wijst uit dat de publieke omroepen niet adequaat hebben gereageerd op meldingen van grensoverschrijdend gedrag, waarbij de commissie uitdrukt ‘diep geschokt’ te zijn door de ernst van de situaties bij deze omroepen. Driekwart van de medewerkers is getuige van wangedrag van collega’s of leidinggevenden blijkt uit de onderzoek.

21 Comments

 1. Das apart, De NPO die de Nederlandse burger altijd toespreekt alsof je een kleuter bent en die volgens het D66, Groen Links-PVDA evangelie opgevoed moet worden en dat daar dan ook wangedrag plaatsvind.

  Misschien dat de NPO de Nederlandse burger wat minder badinerend moet toespreken en eerst eens hand in eigen boezem moet steken. Verbeter de wereld en begin bij jezelf!

 2. “Schokkende conclusies”, de NPO neemt maatregelen, Van Nieuwkerk gaat lekker aan de slag bij RTL en Egbers krijgt mooie programma’s bij MAX. Niemand wordt bij naam genoemd, ook niet dat vrouwen de grootste slachtoffers zijn, maar over een paar dagen is alles weer opgelost in de waan van het nieuws. Next. En ook hier al weer de link met links en het ontwijken van waar het wezenlijk omgaat. De mens bedriegt het liefste zichzelf.

   • Wat niet is, kan nog komen, maar ’t maakt duidelijk waarom Frans Klein al uit voorzorg bij de NPO opstapte en naar z’n schuilplaats bij Talpa vertrok. En laten we niet vergeten dat Van Nieuwkerk aanvankelijk helemaal niet z’n excuses wilde maken. Het lag allemaal aan anderen.

 3. Ach dit soort “gedrag” is heel herkenbaar in mijn 40 jarige Omroep leven. Maar nu ineens een onderzoek? Allemaal door hoog geleerde manen en vrouwen En dat komt niet voor binnen de bedrijven waar bovenstaande reaguurders werken of gewerkt hebben? Kom op zeg……

  Het is zoals Johan Derksen zegt, “wel mietjes soms vaak”……
  Maar “ze dronken een glals deden een plas en alles bleef zoals het was”.

 4. = Bij de sportafdeling van de NOS zou al meer dan twintig jaar een klimaat heersen waarin met name vrouwen en mensen van kleur het leven zuur werd gemaakt door collega’s en leidinggevenden.

  = Bij NOS Sport werd ook melding gemaakt van ‘aanhoudende verzoeken van collega’s voor intiem of seksueel contact’. In het rapport staat dat gesprekspartners vertelden ‘dat er door collega’s op vrouwen wordt ‘gejaagd’, dat vrouwen ‘loslopend wild’ zijn, of zich als vrouw ‘prooi’ voelden.’ 23 procent van de NOS Sport-ondervraagden rapporteerde seksisme. Bij andere omroepen is dat 11 procent.

  = Enkele medewerkers meldden dat ‘vrouwen die zich niet seksueel beschikbaar opstelden’ vervolgens weggepest werden.”

  Bron Volkskrant.

  En wat een mietjes, hè Juul?

 5. Er is een heel andere probleem en die heet WOKE!
  Mensen hebben tegenwoordig geen ruggengraat meer en durven niet van zich af te bijten.
  En spelen liever het slachtoffer rol om zo de knip te vullen en in de publiciteit te komen van kijkend eens wij zijn zielig!
  De gehele programmering van de NPO staat er bol van.
  Dat is het werkelijke probleem!

  • Daarom geloof ik deels ook al die verhalen van slachtoffers niet in dit rapport. Wellicht is dit rapport ook sterk aangedikt. Sta nergens meer van te kijken tegenwoordig. Het is mij te hysterisch geframed allemaal.

   • Ik denk dat het allebei waar is. Bij de omroepen staat het bol van narcisten, dramaqueens, interessantdoeners, kijk-mij-nou!-types maar ook bokito’s, macho’s alfamannetjes enzovoort. Ook zijn zitten er eeuwige slachtoffers, jankerds, wokies en degenen die die denken dat blanke heteromannen de bron van alle kwaad zijn. Gooi dat bij elkaar en je krijgt dit soort ellende. Er werken zowel platvloerse hufters als aanstellerige watjes. Weer een reden om dat hele circus na 100 jaar op te doeken en met een schone lei iets nieuws op te bouwen. Het is toch al een sterfhuisconstructie gezien de leeftijdsopbouw van de degenen die überhaupt nog kijken.

 6. Terug naar het onderwerp…want dat woke gejank heeft hier niets mee te maken.

  grensoverschrijdend gedrag is niet normaal? Ook al was het vroegah in sommige kringen traditie en hoorde afgesnauwt worden erbij op de werkvloer.

  Dat meiden het nu niet meer pikken om “de hand van de baas op hun kont” te moeten accepteren.

  Het is niet normaal. Ik ben blij dat er nu wel serieus iets meegedaan gaat worden. Dat hoop ik. Ik betwijfel het.
  Want het duurde toch wel lang he? Dat rapport.

  Het beste antwoord is dat leiding op stapt. Bij npo, nos en bnnVara. Anders is dat rapport niets waard.

  • Nou, daar bleef ’t niet bij, ook niet bij van Nieuwkerk. Ondanks z’n verbijstering en ontkenning zegt BNNVARA omroepbaas Suzanne Kunsteler dat hij iemand naar keel heeft gegrepen en een seksuele relatie met een medewerkster was aangegaan. Toen dat voorbij was, is ze vertrokken met 20.000 euro. Ze was haar baan kwijt. En van Nieuwkerk uiteindelijk ook z’n huwelijk en Amsterdam.

 7. Ik ben er toch wel zeker van dat als ik iemand op mijn werk naar de keel grijp ik ontslagen werd.

  Las een stuk van Catherine Keyl. Dat ze niet verbaasd was en zelf ook er mee te maken heb gehad.
  Betekent dat dit decenia lang als normaal werd beschouwd. “Het hoorde erbij?”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*