Onderzoek naar veranderende tv-kijkgewoonten en -gedrag

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat TV-kijkgewoonten aanzienlijk zijn veranderd door de opkomst van nieuwe technologieën en platforms, en meer recentelijk door de pandemie. Waar TV kijken vroeger betekende dat je op de bank voor de televisie zat, is dit tegenwoordig veel gevarieerder.

Kijkstijlen

Mensen kijken niet alleen meer naar live-uitzendingen, maar kiezen steeds vaker voor streamingdiensten. Vooral jongere mensen geven de voorkeur aan streaming; meer dan 50% van de streamingkijkers is jonger dan 35 jaar. Oudere kijkers, boven de 60, besteden slechts 14% van hun entertainmenttijd aan streamingdiensten, terwijl kijkers van 15-29 jaar hier 22% van hun tijd aan besteden.

Streaming heeft geleid tot nieuwe manieren van contentconsumptie, zoals binge-watching en serieel kijken. Binge-watching, het achter elkaar kijken van meerdere afleveringen, is populairder geworden, net als serieel kijken waarbij mensen een serie in hun eigen tempo bekijken.

Kijkactiviteiten

Waarom mensen TV kijken en wat ze doen tijdens het kijken is ook veranderd. Veel mensen gebruiken TV als achtergrondgeluid of kijken tijdens andere activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat Netflix vaak wordt gebruikt om de stilte te vullen en gezelschap te houden. Dit fenomeen wordt ook wel “Netflix and Ignore” genoemd. Andere veelvoorkomende combinaties zijn “Netflix and Sleep” en “Netflix and Snack”.

Kijkredenen

De redenen waarom en wanneer mensen TV kijken zijn eveneens verschoven. Tijdens de pandemie brachten ouders meer tijd door met hun kinderen, vaak voor de TV. Dit leidde tot een recordniveau van samen kijken tijdens evenementen zoals de Nickelodeon Kids’ Choice Awards.

Hoewel traditionele TV-kanalen minder populair zijn bij jongeren, blijven zij wel veel content consumeren via streamingdiensten. De gemiddelde jongere kijkt 53 minuten per dag naar traditionele TV, wat zeven keer minder is dan ouderen boven de 65 jaar, die nog steeds bijna zes uur per dag TV kijken.

De kijkgewoonten blijven zich ontwikkelen, vooral door technologische vooruitgang en veranderende sociale omstandigheden. Ondanks deze veranderingen blijven sommige dingen hetzelfde: mensen kijken nog steeds het liefst naar TV in de avonduren en besteden meer tijd aan het kijken van content in het weekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*