Onderzoek: mensen voelen zich beter als ze korte videocontent op social media bekijken


Meer dan de helft van de respondenten zoekt grappige of vermakelijke content om te delen met vrienden en familie. YouTube favoriet. 

Nieuw internationaal onderzoek van Channel Factory naar online videogedrag laat zien dat ondanks de leeftijd of het land waarin ze wonen, mensen niet depressief, maar juist blij worden van het kijken naar korte video’s op social media. Het populairste sociale-videoplatform onder alle generaties is voor de derde keer op rij YouTube (88,8%), dat met een gemiddelde kijktijd van 10 minuten vooral wordt bezocht om grappige video’s te vinden die met vrienden en familieleden gedeeld kunnen worden. 

Ontspanning 
Van alle respondenten geeft 52 procent aan dat de belangrijkste reden om online video’s op social media te bekijken ontspanning is. Millennials (36%) bekijken de video’s vooral omdat ze iets nieuws, ongewoons en verrassends willen ontdekken, terwijl Gen Z (41%) social media vooral bezoekt om zichzelf een beter te gevoel te geven. Deze ‘stemmingsboost’ krijgen ze doordat het algoritme hen onverwachte video’s laat zien, waarmee wordt voldaan aan hun behoefte om nieuwe dingen te ontdekken. 

Blijdschap in plaats van depressieve gevoelens 
Nick Beentjes, Managing Director Channel Factory Benelux: “Het is verrassend om te zien dat bijna alle respondenten, maar vooral Gen Z, aangeven dat ze zich beter of hetzelfde voelen na het bekijken van videocontent. Verrassend, omdat de meeste onderzoeken de indruk wekken dat het gebruik van social media negatieve gevolgen kan hebben. Ons onderzoek onder 2.000 consumenten in vijf verschillende landen, verspreid over meerdere continenten, bewijst het tegendeel.”

Het TikTok-effect 
Ondanks alle generatieverschillen is de zoektocht naar grappige of vermakelijke content om deze, inclusief advertenties, te kunnen delen met vrienden en familie, binnen iedere generatie de belangrijkste reden om social media te bezoeken. Dat het algoritme vervolgens bepaalt welke video’s ze te zien krijgen, wordt als een groot voordeel gezien. Dit wordt ook wel het `TikTok-effect’ genoemd. Daarmee geven de respondenten aan dat ze een voorkeur hebben voor onverwachte content die voor hen op basis van hun persoonlijke engagement-algoritme door het socialmediaplatform wordt bepaald. 

YouTube blijft favoriet
Van alle socialmediaplatformen blijft YouTube het meest favoriet. Gen Z geeft aan dat ze YouTube vooral gebruikt om “informatie over een product of merk te zoeken”. Gen X bezoekt YouTube vooral om “informatie te zoeken over een onderwerp dat hun interesse heeft”. Millennials geven daarentegen aan dat ze steeds vaker TikTok gebruiken “om informatie te vinden over een product of merk”

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden: https://channelfactory.com/the-social-effect/ 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*