Onderzoek: Markt voor smartspeakers lijkt verzadigd

De markt voor slimme speakers groeit niet meer. Momenteel zijn 1,8 miljoen huishoudens in het bezit van een slimme speaker. Dat is gelijk aan het bezit in 2021. Er is er weinig perspectief op groei, aangezien slechts 1% van de Nederlanders van plan is een slimme speaker te kopen. Dit blijkt uit de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders.

1,8 miljoen huishoudens bezitten slimme speaker

In bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens staat een slimme speaker (23%). In totaal komt dit neer op 1,8 miljoen huishoudens. Dit is gelijk aan het bezit in 2021. De groei van slimme speakers lijkt daarmee te stagneren. Mannen (30%) bezitten vaker een slimme speaker dan vrouwen (15%). Daarnaast zijn 18-34 jarigen (32%) en 35-49 jarigen (25%) vaker in het bezit van een slimme speaker dan 50-plussers (16%).

Daling in gemiddelde besteding

Consumenten besteden gemiddeld €312 aan een slimme speaker. Dit is iets minder dan in 2021 (-€13). De totale marktwaarde van slimme speakers komt daarmee uit op ruim €562 miljoen. In de meeste gevallen koopt men de speaker bij MediaMarkt (19%), bol.com (15%) of Coolblue (13%).

Markt is verzadigd

De markt voor slimme speakers is duidelijk op zijn top in Nederland. Enerzijds is het bezit van slimme speakers in 2022 niet gestegen ten opzichte van 2021. Anderzijds zien we dat slechts 1% zeker een slimme speaker aan gaat schaffen. Deze bevindingen geven een sterke aanwijzing dat de markt voor slimme speakers in de nabije toekomst niet meer gaat groeien.

3 Comments

  1. De google home (2x in huis) functioneert hier dagelijks vooral voor de verlichting en als vervanger voor de radio aangezien ziggo geen analoge radio meer biedt en dan is dit de snelste manier om radio te luisteren: hee google, stream BNR Nieuwsradio

  2. Sinds Ziggo is gestopt met analoge radio hebben wij, bijna pensionado’s, 2 Google Audio’s in stereo setting in de woonkamer met een Nest Hub in de keuken gekoppeld en 2 Google Home mini’s in stereo setting in de werkkamer. In de woonkamer/keuken staan deze van ‘s morgens vroeg tot tv-tijd aan. Het systeem gebruiken we ook om de gordijnen dicht te doen, de ventilator te bedienen alsmede de lampen. Ideaal.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*