Onderzoek Follow the Money: ‘NPO heeft de macht binnen het bestel naar zich toegetrokken’

Mark Koster en Marthe-Geke Bracht gingen voor Follow the Money) op onderzoek naar reilen en zeilen binnen het publieke bestel.

De NPO mag zich volgens de mediawet niet bemoeien met de inhoud van programma’s, maar dat is een papieren werkelijkheid. 

De NPO bestaat inmiddels dertien jaar en heeft in die tijd de macht van het bestel naar zich toegetrokken. Dat gebeurde in fases. In 2009 verscheen er met de oprichting van de NPO een nieuwe organisatiestructuur, waar het verval van veel omroepverenigingen in stroomversnelling kwam en waar een handvol NPO-managers bepalen wat de kijker en luisteraar te zien en te horen krijgt. De Rekenkamer, het Commissariaat van de Media, de Raad voor Cultuur en de Raad voor de Journalistiek hebben hun zorgen uitgesproken over de machtsconcentratie en het gebrek aan transparantie bij de NPO.

“De NPO probeert centraal gezag te verwerven, terwijl de omroepen vechten voor hun bestaan. Dat wringt.”, meldt FTM.

Lees het hele artikel op FTM.nl

FTM maakt deze maand een artikelenreeks over de rol van de NPO binnen de publieke omroep. In komende artikelen zullen we inzoomen op de machtspositie van de NPO, het gebrek aan transparantie van geldstromen, de kritiek op digitale strategie en de fnuikende werking van diversiteitsbeleid op de inhoud van sommige programma’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*