Omroepen willen niet meer met Ongehoord Nederland in journalistiek overleg

De hoofden journalistiek van alle omroepverenigingen willen niet langer overleggen met omroep Ongehoord Nederland over journalistiek. Dat maakten ze donderdag duidelijk in een brief aan Gijs van Beuzekom, de NPO-genremanager nieuwsproductie.

De omroepen melden dat Ongehoord Nederland in hun ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programma’s gebruikt om standpunten en meningen te presenteren. In het genreoverleg van de NPO komen hoofdredacteuren van omroepen samen om ‘het vak te verkennen en alert te blijven’, maar dat kan volgens hen alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor- en wederhoor en waarheidsvinding.

Het huidige programma van Ongehoord Nederland voldoet daar in de ogen van andere omroepen niet aan. De brief is ondertekend door AVROTROS, BNNVARA, WNL, HUMAN, Omroep Zwart, Omroep MAX, KRO-NCRV, VPRO, EO en PowNed.

3 Comments

 1. De omroepverenigingen kunnen makkelijk samengevoegd worden tot één omroepvereniging. Ze hebben meestal allemaal dezelfde mening. En ik denk dat ze ook allemaal op dezelfde politieke partij zijn georiënteerd en daar bij verkiezingen ook allemaal op stemmen.

 2. “ De omroepen melden dat Ongehoord Nederland in hun ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programma’s gebruikt om standpunten en meningen te presenteren”

  Dit mag volgens de andere omroepen niet omdat? Omdat het niet de zelfde mening en waarheidsvinding is als die van ON.

  Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ON het bij het onjuiste einde heeft.

  Precies dit is het hele probleem van de NPO. Het pretendeert alle geluiden uit onze samenleving te laten horen en zien maar, doet dit helemaal niet of maar een klein beetje. Dit betreft niet alleen ON maar, nog wel meer. stromingen in onze samenleving die niet of te weinig zichtbaar zijn. Dat hele leden verhaal wat daar aan hangt slaat nergens op in deze tijd.

  ON, ZWART, POWNED en WNL zijn totaal onzichtbaar in het bestel. KRO-NCRV en AVROTROS waar staan die nu eigenlijk nog voor. KRO-NCRV heeft dat de afgelopen jaren veranderd maar, dat komt helemaal niet overeen met de beginselen en de achterban die lid is van de omroep of geabonneerd is op een van de omroepbladen. Deze 2 omroepen hadden allang het bestel uit gemoeten.

 3. Wie of wat is de NPO eigenlijk? Niemand heeft ze gekozen, niemand heeft er op gestemd, niemand is er lid van. Waar halen zij hun autoriteit vandaan? Met welk recht bepaalt de NPO alles in Hilversum? Publieke Omroep? Opheffen !!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*