Omroepcollega’s reageren op overlijden Kees Driehuis

HILVERSUM – Gisteren is op 67-jarige leeftijd tv-icoon Kees Driehuis overleden. Hij was vooral bekend van de kennisquiz Per Seconde Wijzer, die hij bijna dertig jaar presenteerde.

Carrière
Voorafgaand aan Per Seconde Wijzer, werkte Kees Driehuis al veertien jaar bij de VARA. Hij begon bij de radioprogramma’s Dingen van de Dag (redacteur), De Wekkerradio (eindredacteur) en Het Radioweekblad (presentator). Bij laatstgenoemde legde hij samen met onder anderen Paul Witteman menig politicus het vuur aan de schenen. Vanaf 1985 richtte Driehuis zich vooral op televisie. Eerst behoorde hij tot de redactie van ‘Sonja’, daarna volgde de periode bij Per Seconde Wijzer. Verder was hij bedenker en eindredacteur van Zembla en werkte hij voor programma’s als NOVA, Buitenhof, De Kleine Wijzer en het Sinterklaasjournaal. Anderhalf jaar geleden stopte Driehuis met werken. Kort daarna werd hij ziek.

Authentiek
Oud-collega en tv-producent Dan Blazer werkte samen met Driehuis aan Per Seconde Wijzer en De Kleine Wijzer, de jeugdvariant. “Ja, treurig bericht. Ik schrok er van. Het is een collega waar ik heel veel aan heb gehad. Een bijzondere man was het, heel grappig en intelligent. Bij De Kleine Wijzer herinner ik me goed hoe hij die elf-, twaalfjarigen als volwassenen behandelde. De chemie tussen Kees’ authentieke stijl en die kinderen leverde hele bijzondere televisie op.”

Lieve vriend
Mede tv-icoon Astrid Joosten had via de overlap tussen de redacties van Per Seconde Wijzer en 2 Voor 12 veel met Driehuis te maken. Zij verloor gisteren een goede vriend. “Een hele lieve, fijne, betrokken markante collega. Heel solidair ook.” Joosten omschrijft hem verder nog als zeer humoristisch, streng en ook dat hij “…echt met deuren kon slaan als hij iets onrechtvaardig vond en ergens voor wilde strijden.”

Top collega en uitzendbureau
Die scherpe kant beaamt ook medebedenker van Zembla Carel Kuyl. “Ik herinner me dat Kees op een gegeven moment weigerde om Filip de Winter te interviewen. Hij vond dat toen niet kunnen.” Kuyl noemt Driehuis verder een top collega bij wie het journalistieke gevoel altijd de overhand had.

Binnen BNNVARA zal zoon Driehuis nog wel eens ter sprake komen. Vader Kees stuurde soms een mail aan alle medewerkers waarmee ze zich konden inschrijven voor een wasbeurt van hun auto’s door zijn zoon. Op die manier regelde hij klusjes voor Driehuis junior.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*