Omroep Groen: nieuwe omroep wil ander geluid over duurzaamheid laten horen

Er moet bij de publieke omroep meer ruimte komen voor duurzaamheid. Daarom is Omroep Groen opgericht. ’Om de aarde zendtijd te geven’, zoals de slogan luidt.

Een van de oprichters is Carolijn Borgdorff. Ze is documentairemaker en directeur van Moondocs, dat maatschappelijke documentaires, series en transmedia produceert. Samen met Taco Zimmerman probeert ze van Omroep Groen een feit te maken. Zimmerman is ook een ervaren programmamaker in Hilversum.

Borgdorff wil dat er ruimte in de media komt voor ’een ander geluid’. Denk aan tv-programma’s, podcasts en radio. ,,Ik sprak met Taco over producties en zo kwamen we op het onderwerp duurzaamheid. Je zou denken dat de publieke omroep inmiddels doorwrocht is met duurzaamheid, maar niets is minder waar. Zo kwamen we op het idee om zelf een omroep op te richten. Wij kennen het televisiewereldje, dat werkt hopelijk in ons voordeel.’’

Nu wordt duurzaamheid vooral neergezet als iets dat lastig is en wordt het onderwerp vaak gebracht met veel negativiteit, vindt ze. ,,Je mag niet meer dit, je mag niet meer dat. Verduurzaming kost alleen maar geld. Dat is een beetje het geluid dat je nu veel hoort. Maar de andere kant hoor je bijna niet. Van ons mag het onderwerp veel diverser gebracht worden. Positiever ook. Je hoort bijna nooit dat verduurzaming ook veel oplevert. Op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld. Of dat je ook geld kan verdienen met duurzaamheid. Dat soort verhalen missen we nu.’’

Politieke kleur

Het moet een omroep zijn zonder politieke kleur, vertelt ze. ,,Klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Wij zijn de eerste generatie die echt iets merkt van de verandering, maar ook de laatste generatie die er nog iets tegen kan doen. Of je nou links, rechts, jong, oud, zwart of wit bent. Dit gaat ons allemaal aan.’’ De bedoeling is dat als de aarde meer aandacht krijgt, Nederlanders zich er wat meer om gaan bekommeren.

Omroep Groen had overigens last van een valse start, omdat een intern document was uitgelekt en op de site van GeenStijl was terechtgekomen. Zo stond onder meer dat programmamaker Tim Hofman bij de omroep betrokken was, maar dit is niet het geval.

,,Dat document was puur voor intern om te kijken: dit soort mensen willen we graag bij de omroep betrekken. We weten niet hoe het heeft kunnen gebeuren dat het document is uitgelekt. Mensen dachten daardoor eerst dat de omroep een grap was, want zo gaat dat kennelijk als je met duurzaamheid bezig bent.’’

Inmiddels zijn de ambassadeurs bekend. Meerdere bekende personen die zelf ook met dit onderwerp bezig zijn, hebben hun steun voor de nieuwe omroep uitgesproken. Zo is duurzame ondernemer Maurits Groen, bekend van de WakaWaka-lamp, bij de omroep betrokken. Oud-politicus, schrijver en D66-coryfee Jan Terlouw zit in raad van toezicht.

Plastic Soup Surfer

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga uit Leiden is ook ambassadeur. Momenteel is hij bezig met een expeditie. op zijn surfboard supt hij 550 kilometer van Maastricht naar Schiermonnikoog om onder meer met leerlingen over afval scheiden te praten. Hij is nu bij Leeuwarden en vertelt vanaf het water: ,,Ik vind het een goed initiatief, deze nieuwe omroep. Televisie is nog steeds een geliefd medium en ik denk dat het goed is om aandacht te besteden aan alle facetten van duurzaamheid. Het is belangrijk om de boodschap te vertellen, dus ik steun dit graag.’’

Omroep Groen is er nog niet. Voor het einde van dit jaar moeten er 50.000 leden zijn. Het Commissariaat voor de Media adviseert vervolgens de minister welke omroepen iets toevoegen aan het huidige bestel. Borgdorff heeft er in ieder geval veel vertrouwen in: ,,Tot nu toe gaat het heel goed en komen er dagelijks nieuwe leden bij. Maar hoeveel het er zijn, weet ik nog niet. Eind van deze maand maken we voor het eerst de balans op.’’

8 Comments

 1. De arrogantie van een groot deel van de mens dat ze denken iets aan klimaat verandering te kunnen doen. Klimaat is een onderdeel van de natuur en van de aarde. Dat doet al miljoenen jaren wat ie wil.

  Volgens deze mevrouw zijn wij de eerste generatie die er iets aan kan doen. Ze heeft duidelijk bij geschiedenis niet goed opgelet op school. We kunnen zorgen voor een schoner milieu en beter zorgen voor alles wat leeft op de wereld. Minder op de mens zelf, geld en macht gericht zijn. Echter veranderingen in het klimaat zijn er altijd geweest. Soms word het een beetje warmer en soms een beetje kouder op de aarde. Soms is er meer water (ijs) en soms weer minder. Die veranderingen daar gaat duizenden jaren overheen. Niemand kan daar iets aan veranderen. Ook deze mensen niet. Ophouden dus over dat klimaat veranderen. Onzin om daar een hele omroep voor op te richten.

  • De huidige klimaatverandering wordt door de mens veroorzaakt, dat is wetenschappelijk onomstreden. Het zou fijn zijn als je je onzin voor je zou willen houden en inhoudelijk wilt ingaan op de oprichting van een nieuwe omroep.

   Ik ga wel lid worden, want urgent genoeg.

 2. Ze zegt omroep zonder politieke kleur, maar we de iedereen van groenrinks aanhangen met het groene sprookje, nee op zo’n omroep zitten wij niet te wachten.
  Wij zitten eerder te wachten op een rechts nationalistische georiënteerde omroep, die de belangen van de hier al eeuwen wonende generatie’s vertegenwoordigt, dat mist nog al eens met al die multicultie en groen gezeur

  • WNL en POWNed niet rechts en nationalistisch genoeg? Te vrolijk conservatief? Willen we naast rancunepolitiek ook nog eens een omroep voor afgunst, verzuring & verbittering? Zenders die verdelen in plaats van verbinden? Nee, dank u: ik heb mijn (onder)buik er reeds van vol.

 3. Jongeren-, vrouwen-, ouderen-, homo-, zwarte, groene, trans-, gekkenomroep……. Hoeveel doelgroepen willen allemaal nog meer een eigen spreekbuis? ‘One issue’- en getuigenispartijen tieren steeds weliger. Ik zie door al die verschillende thematentjes de camping niet meer…….Ik dacht we allemaal ons eigen etherkanaal al hadden…Naarmate je materie steeds verder verdeelt in mini- of microdeeltjes, zal de zichtbaarheid niet toenemen. Straks hebben we nog een mediamicroscoop nodig om alles te kunnen blijven volgen. Nieuwe omroepen behoren een totaalprogramma te bieden met voldoende draagvlak onder de bevolking. Niet voor iedere hobby een verse lobby.

 4. Eindelijk een groene omroep.Groen en milieu en opkomen voor een bedreigde planeet is niet iets voor rechts of links of blank en zwart.Het is een thema voor ons allemaal. Ik wordt zeker lid en lang op deze omroep moeten wachten.Eindelijk Groen.

 5. Eindelijk een groene omroep.Groen en milieu en opkomen voor een bedreigde planeet is niet iets voor rechts of links of blank en zwart.Het is een thema voor ons allemaal. Ik wordt zeker lid en lang op deze omroep moeten wachten.Eindelijk Groen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*