Olaf Koens, Yesim Candan, Kati Piri over persveiligheid en polarisatie tijdens Dag van de Persvrijheid

Mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag organiseert zondag 2 mei namens het Persvrijheidscomité een digitaal programma in het kader van de Dag van de Persvrijheid. Tijdens dit gratis evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland. Ook de polariserende democratische samenleving in Nederland staat centraal. De aanhoudende bedreigingen en intimidatie van journalisten maken duidelijk dat aandacht hiervoor hard nodig is.

Sprekers over intimidatie en polarisatie in de journalistiek
Journalisten Olaf Koens en Yesim Candan vertellen uit eigen ervaring met welke beperkingen en bedreigingen journalisten te maken hebben. Hoofdredacteuren Marcel Gelauff en Paul van den Bosch, Tweede Kamerlid Kati Piri en mensenrechtenambassadeur Bahia Tahib-Lie duiden de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en bespreken wat de journalistiek en de politiek kunnen doen om de situatie te verbeteren. Journalisten uit Wit-Rusland geven een inkijk in de urgentie situatie aldaar. Om 10.20 uur wordt de jaarlijkse Persvrijheidslezing uitgesproken door filosoof Bart Brandsma, deze heeft de titel: Journalistiek in tijden van polarisatie – over bruggenbouwers en zondebokken. 

Belang van het vrije woord
Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (jaarlijks op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. ‘Als Persvrijheidscomité staan wij voor het belang van het vrije woord en een onafhankelijke en onbedreigde journalistiek. We vinden het belangrijk dat mensen zich realiseren dat vrije pers geen vast gegeven is in deze wereld en dat er nog veel werk nodig is om dat te bereiken’, aldus Tjeerd de Boer, hoofd programmering van Beeld en Geluid Den Haag.

Registreren voor het programma
De online uitzending begint zondag 2 mei om 10:00 uur en duurt tot 12:00 uur. Het gehele programma is na registratie op de website van Beeld en Geluid Den Haag gratis toegankelijk. Tickethouders kunnen het evenement nadien ook op een later moment terugkijken.

Klik hier voor meer informatie en registratie:

2 Comments

 1. Journalistiek is merendeels copy paste berichten. Hoeveel procent onderzoekt de krant of het journaal zelf?
  MSM bashte bijvoorbeeld Trump met gelukzoekers die in kooien werden gezet. Buren doet hetzelfde wat is het stil bij de msm. CNN is belangrijke informatiebron ook voor de msm hier. Door project Veritas is een filmpje verschenen waarin een belangrijk persoon van CNN toegeeft dat het beleid was om Trump te vasten. Dat was van een baas van CNN zo bepaalt.
  Als je bazen van de kranten en journaals tijdens een etentje dronken aan de praat krijgt, ben ik benieuwd wat voor waterval eruit komt
  Van Haga werd door De Jonge aangevallen dat Van Haga onwaarheden vertelde over vaccins. Achteraf blijkt Van Haga toch gelijk te hebben over vaccins en heeft De Jonge vaccinatie beleid gewijzigd
  Het lijkt mij het beste disclaimers bij berichtgevingen te zetten. Wat nu waar is is morgen niet waar en omgekeerd. Ik kan mij voorstellen dat mensen dan boos worden over eenzijdige berichtgeving van de nieuwsorganisaties

 2. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.!
  De “media” is al lang niet meer onafhankelijk, bij staats/publieke media eet men uit
  de ruif van de staat, en bij commerciele media moet men rekening houden met de adverteerders.
  Dus……. fijn weekend!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*