Obama pleit voor netneutraliteit

De Amerikaanse president Barack Obama vindt niet dat internetproviders online diensten als Netflix of Youtube geld mogen vragen om hun data sneller over hun netwerken te transporteren. De Federal  Communications Commission, een onafhankelijke toezichthouder, moet wat hem betreft iedere  vorm van ‘betaalde prioritering’ op internet uitdrukkelijk verbieden.

Netflix pleitte al in het voorjaar voor sterke netneutraliteit. Het bedrijf zag zich toen genoodzaakt een  deal te sluiten met provider Comcast,  omdat de Netflix-video’s steeds langere buffertijden nodig hadden. Netflix is dan ook verheugd over de uitspraak van Obama: ‘Consumenten moeten de winnaars en verliezers aanwijzen op internet, niet de breedbandpoortwachters.’

 Kabelbedrijven reageerden uiteraard heel anders. Ze zijn woedend en berieden een populair stokpaardje: ze zijn tegen iedere vorm van regulering door de overheid. ‘Wij zijn verbijsterd dat de president het lang bestaande en breed gedragen beleid van een licht  gereguleerd internet loslaat en oproept tot extreme regulering’, zei Michael Powell, president en hoogste bestuurder van de National Cable and Telecommunications Association. 

Wat is netneutraliteit?
Netneutraliteit is het idee dat internetproviders alle verkeer op hun netwerken gelijk behandelen,  zonder te kijken naar de bronsite. Dus niet voorrang geven of vertragen van bepaalde bronnen. 

Nederland en Europa
Ziggo opperde begin maart nog het idee om Netflix extra te laten betalen. In Nederland mogen aanbieders van internet diensten of toepassingen van concurrenten echter niet zomaar blokkeren of vertragen. In april 2014 heeft het Europees Parlement ingestemd met een wet die netneutraliteit dichterbij brengt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*