NVJ: pers niet muilkorven op AZC-bijeenkomsten

Het gebeurt niet wekelijks, maar een aantal keer per jaar merkt de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, dat autoriteiten zoals de politie en rechters de (audiovisuele) pers te kennen geven dat media niet welkom zijn. Dan gaat het om bijvoorbeeld ongelukken en verkeersincidenten.

Dat zegt Thomas Bruning, secretaris van de journalistenvereniging, naar aanleiding van de excuses die de gemeente Harderwijk onlangs maakte omdat journalisten zich belemmerd voelden in hun werk bij de verslaggeving rond voorlichtingsbijeenkomsten over de komst van asielzoekers.

Algemeen belang
“Ik snap heel goed dat er situaties denkbaar zijn, zoals bij zedenzaken, dat er beslotenheid gewenst is, maar hier gaat het om een algemeen belang. Het is niet aan de gemeente om dan een ethische afweging te maken te maken over de privacy. Burgers kiezen er zelf voor om hun mening te geven op een openbare bijeenkomst”.

De NVJ eiste daarom excuses omdat Harderwijk aanvankelijk het maken van audiovisuele opnamen niet had tot toegestaan. Vertegenwoordigers van de media die dat verzoek  naast zich neerlegden zouden verwijderd worden.
De aanwezigheid van dominant aanwezige camera’s zou hen mogelijk remmen bij het uiten van hun mening. 
Openbaar bestuur
Een volgende keer hoopt de vereniging dat “meer in lijn met de grondbeginselen van openbaar bestuur” wordt geopereerd. “Het is niet aan de gemeenten om voor de burgers te bepalen of de pers zijn werk wel kan doen”.
 
Bruning ziet wel dat er in de wetgeving een grijs gebied is. En verder: “Als er een besloten bijeenkomst is, op verzoek van een inwoner, dan snap ik wel dat de pers geweerd wordt. In zijn algemeenheid is het uiteindelijk is het aan de journalisten zelf om hun eigen verantwoordelijkheid te kennen”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*