NVJ: ‘NPO vergroot invloed op inhoud’

De NVJ en NPO gaan maandag 16 juli in gesprek naar aanleiding van de plannen rondom de bezuinigingsplannen op journalistieke programma’s. De NVJ had hier eerder om gevraagd. In een brief die de NVJ donderdag heeft verstuurd, verzoekt zij de NPO om de bezuinigingsmaatregelen voor 2019 per direct on hold te zetten.

NVJ: ‘Het is onbegrijpelijk dat de NPO er nu voor kiest om te bezuinigen op programma’s die uitblinken in publieke waarde: programma’s op het gebied van economie, wetenschap, journalistiek, geschiedenis, levensbeschouwing en cultuur.’

In diverse uitlatingen geeft de NPO aan op het budget voor journalistieke programma’s de komende periode niet te zullen korten. De feiten blijken volgens de NVJ anders: ‘Brandpunt+ wordt wegbezuinigd, uitzendingen van Andere Tijden en Focus Wetenschap worden gehalveerd, Tegenlicht wordt 30 procent gekort en ook Zembla moet inleveren. Ook de Evangelische Omroep krijgt in 2019 vele miljoenen euro’s minder voor het maken van levensbeschouwelijke programma’s.’, aldus de NVJ.

De NPO geeft aan dat er op NPO2 niet wordt bezuinigd op journalistiek. Toch heeft de NVJ vernomen dat het budget van EenVandaag wel degelijk verlaagd zal worden, als EenVandaag naar NPO2 gaat.

NVJ bemerkt dat NPO haar macht naar de omroepen steeds meer aan het vergroten is. ‘De titels waarbij nu is ingegrepen zijn, niet toevallig, de titels waarbij de NPO niet op voorhand de uitzending te zien krijgt. Door in de toekomst op losse projecten en series in te zetten, kan de NPO haar invloed op de inhoud nog verder vergroten. Dat is niet bevorderlijk voor de journalistieke onafhankelijkheid en de broodnodige wendbaarheid en flexibiliteit.’

De brief van NVJ is hier te downloaden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*