NVJ: “Demonstranten UvA, blijf van journalisten af”

Tijdens recente studentendemonstraties aan de Universiteit van Amsterdam heeft een aantal journalisten te maken gekregen met intimidatie, bedreigingen en fysiek geweld. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt deze acties. “Journalisten moeten ongestoord hun werk kunnen doen tijdens demonstraties. Intimidaties en fysiek geweld zijn absoluut onacceptabel,” aldus NVJ-bestuurslid Sander ’t Sas.

De studentenprotesten, gericht op het beëindigen van de banden tussen de UvA en Israël, hebben een ernstige wending genomen met aanvallen op de pers. In deze tijd waarin de journalistieke vrijheid wereldwijd onder druk staat, benadrukt de NVJ het belang van persvrijheid als fundament van de rechtsstaat.

“Respecteer de vrije pers. Wij zijn een essentieel onderdeel van de democratie,” voegt ’t Sas toe. De NVJ en Persveilig.nl houden nauw contact met de betrokken journalisten en hun redacties.

De Telegraaf heeft aangekondigd bij PersVeilig melding te doen nadat twee van hun medewerkers, een verslaggever en een cameraman, zijn lastiggevallen door pro-Palestijnse demonstranten bij de UvA. Ze voelden zich onveilig en hebben besloten het gebied te verlaten. Ook andere journalisten, waaronder van Powned en Geenstijl, werden lastiggevallen.

7 Comments

 1. Onze vrije Democratische opgebouwde vrije Nederland,door Burgers zie hun leven gegeven hebben.En nu door Narcisten omver zal worden geworpen en dat geeft een verkeerde Diffirentiatie in onze samenlevingsverbanden en gedachtengoed.Bekend gezegde:HOE HOGER DE GEEST,HOE GROTER HET BEEST.In wat voor Nederland zijn wij Senioren terecht gekomen?.Wij moesten allemaal vanaf 16 jaar gaan werken,en de meeste verdienden 20 gulden per week.Het was een Burger-Maatschappij waar iederen inwoner van Nederland met respect werden behandelt,ongeacht afkomst/geloof/levensovertuigingen.In 1938 keken de verantwoordelijke politieke vertegenwoordigers ook de andere kant uit.U weet daar de gevolgen van.Nu weer in 2024 het eigen belang,waar sta ik voor!.Het eigenbelang dat we kunnen leven in land,waar rust en zaligheid van een ander karakter kan ontstaan.Zonder geweld en voorkeuren,wie kan de wereld doen veranderen?.Of de derde wereldoorlog staat weer voor de deur.Ik hoop als huidige leeftijd van 80 jaar niet mee te maken.Alleen de mooie herinneringen,toen was geluk heel gewoon blijft nog steeds een fantastische belevenis.En kunnen de huidige Studenten ook dat ondervinden,en meenemen voor de toekomst.Of gaan we dat de komende tijd onderling uitkoken?.En wat blijft er van over van ons Nederland!.

 2. Het blijft nog steeds het oude liedje:2 verschillende Geloven op een kussen.daar zit de Duivel tussen.Karl Marx zei ooit: Geloof is het opium voor het Volk.We hebben al duizenden jaren vele Geloofs-overtuigingen in de wereld,en het is en het blijft een zootje.Vooral door de vaak overheersende karakters,en in de buik van de vrouwen worden door de nummerike meerderheden, het overtuigende bewijs van het voortbestaan van de Gelovigen.Ik ben totaal niet Gelovig opgevoed,maar wel Liberaar:inhoudende respect voor alles wat leeft,ongeacht waar je wieg heeft gestaan.Elk Mens die geboren is: is een Wonder,en de vrouwen hebben daar heel veel moeten zowel geestelijk als fysiek met héél veel pijn,jouw op de wereld gezet.Maar niet om slachtoffer te worden,en totaal niet zal worden inzet als kanonnenvlees,en door meer oorlogs-geweld.Maar het weer het oude liedje: dat Hogere opgeleiden voorzien van een 3 delig kostuum/tropdas/witte overhemd/ gouden-magnet-knopen/Italiaanse gevormde leren schoenen,vaak voorzien met vele langdurige toespraken,toch weinig niets inhoudelijk kunnen weergeven.Maar er is volgens mij:maar een GOD en dat is Geld,en de Duivel heeft het Geloof uitgevonden,om blijvende onrust te blijven zaaien.Want als niet zijnde Gelovigen,wie kan mij vertellen dat GOD en anderen verheven Goden,een wereld hebben geschapen waarmee normaal alle Mensen op deze Aarde,met elkaar deze mooie wereld in een zeer goede harmonie willen bevolken.Met andere woorden: GEKKE EN DWAZEN,BLIJVEN DE WERELD VERBAZEN.Alle planeten en onze aarde zijn ontstaan uit waterstof.En uit waterstof zeit Gij geboren,en tot Waterstof zult u wederkeren.afz: een niet gelovigen,maar wel met een hart van goud,in eerlijk zijn en elk Mens te waarderen.En met die gedachten heb ik gelukkig de 80 jaar kunnen halen,tot het kaarsje zal uitgaan?.

 3. “respecteer de vrije pers”

  Wat opvallend is dat diezelfde “vrije pers” niet de vraag stelt waarom Israël wel en Rusland niet mag meedoen met songfestival. Songfestival is toch niet politiek volgens EBU? Dan moet je consequent zijn. Rusland had dan ook mee mogen doen
  Hypocrisie is de “vrije pers” niet onbekend.

  Europapa Europapa Europapa🤮

  X heeft mijn ogen geopend. Niet meer slaafs de msm volgen

 4. Ik heb slecht nieuws voor je, volgens Cornald Maas ea is het goed mogelijk dat Israël het ESF wint, dan wel hoog eindigt. Net als Oekraïne toen.
  Denk daar eens over na.

 5. @Tvkijker Volgens mij heb je niet door dat op een geraffineerde wijze de lhbtiq rechten systematisch door het Rusland van Poetin afgebroken. Muziek met homo of lesbo artiesten mogen niet worden gedraaid. Dit alles is in Israël gelukkig niet zo, dus laat Israël vooral deelnemen. En heel veel haat tegen de democratie heeft zich al jaren op Twitter en X verenigt. Begrijp niet wat je daar doet, of werk je graag mee om onze democratische vrijheden van binnenuit uit te hollen, zoals de PVV en FVD dit ook graag toejuichen? Kom op, wordt echt wakker en kom op voor onze democratische rechtstaat ook al is dit ook niet altijd het meest fijne. Je mag tenminste nog een afwijkende mening hebben, maar dan wel zo dat je meehelpt om onze verworven vrijheden te blijven koesteren. Ik doe dit wel en vandaar dat ik me ook genoodzaakt voelde om op je reactie te reageren. Fijne avond..

 6. Wat knap van de NVJ dat ze die reactie helemaal zelf hebben bedacht…
  Nou ja, dat neem ik dan maar even aan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*