NTR viert 15 jaar KORT!

Vertoningen in mobiele cinema’s en feestelijke première op Nederlands Film Festival

KORT! beleeft tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht zijn vijftiende editie. Dit jubileum wordt, onder het thema ‘On the Road’, gevierd met een feestelijke première op 29 september en de vertoning van spraakmakende KORT!-films uit de afgelopen 15 jaar in vier mobiele cinema’s.

Al 15 jaar geeft de NTR, in samenwerking met het Filmfonds, Mediafonds en CoBO, met KORT! jonge en gevestigde filmmakers de kans om een korte film te realiseren. Films die niet zelden het startpunt zijn voor de carrières van filmmakers en acteurs op weg naar lange speelfilms en grote rollen. KORT! staat op het curriculum vitae van bijna de hele Nederlandse filmwereld. In vijftien jaar tijd heeft KORT! een aantal belangrijke internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder de prestigieuze Gouden Beer, Zilveren Beer en maar liefst zes Gouden Kalveren. Ook dit jaar is een van de films uit de nieuwe lichting (Een vrije dag van Wouter Stoter) genomineerd voor een Gouden Kalf.

De tien minuten durende producties zijn door hun tijdsduur ideale inspiratie voor onderweg, daarnaast bevinden veel KORT!-regisseurs en -acteurs zich bij het maken van hun KORT! vaak aan de start van een mooie loopbaan. Voordat hij wereldwijd furore maakte in Game of Thrones speelde Michiel Huisman bijvoorbeeld in Exit (2001). En een van de eerste stappen die Diederik van Rooijen richting Hollywood bracht, was Babyphoned (2002). Onder het motto ‘On the Road’ wordt daarom een selectie spraakmakende films uit de KORT!-geschiedenis tijdens het NFF vertoond in voor de gelegenheid tot bioscoop omgebouwde caravans, auto’s en andere mobiele cinema’s op verschillende plekken in Utrecht. De mobiele bioscoopjes openen hun deuren van zaterdag 26 t/m dinsdag 29 september en zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Ook dit jaar gaat de nieuwe editie KORT! feestelijk in première tijdens het Nederlands Film Festival. Gelijktijdig organiseert het NFF een publiekspremière. Kijk hier voor een overzicht van de films en meer informatie over de première, die plaatsvindt op 29 september: Tijdens de première van KORT! 15 wordt de nieuwe jubileum DVD-box gepresenteerd. Een complete en gevarieerde bundeling van 15 jaar korte film.

 

Avond van de Korte Film
Tijdens de Avond van de Korte Film op 3 oktober om 22.30 uur op NPO 3, worden de negen KORT!-films die in 2014 in première gingen op televisie uitgezonden. Dit jaar wordt de Avond van de Korte Film voor het eerst gepresenteerd door Gouden Kalf-winnaar Robert de Hoog, die zelf in 2010 in de KORT!-film Mowgli en Fidel speelde.   

 

KORT! op NPO Cultura 
In het kader van het vijftienjarige jubileum van KORT! zendt NPO Cultura een overzicht uit van 15 jaar KORT!-films in vijf prikkelende thema’s. Meer informatie

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*