NTR op de 40ste editie Uitmarkt 2017

Vooruitblik op de hoogtepunten van komend cultureel seizoen

De Uitmarkt Amsterdam viert dit jaar haar 40e editie. Traditiegetrouw is de NTR live aanwezig, voor het eerst vanaf de nieuwe locatie langs het Oosterdok. Een vooruitblik op de hoogtepunten van het komend cultureel seizoen met muziek, dans, theater, cabaret, aanstormend talent en heel veel fragmenten uit nieuwe voorstellingen.

Uitmarkt 2017: De Opening

Vrijdag 25 augustus, 21.10 uur op NPO 2

Op vrijdag presenteert Jörgen Raymann – live vanaf het Oosterdok – het openingsprogramma. Een opwindende mix van cabaret, dans en muziekoptredens:

Mezzosopraan Tania Kross presenteert haar eigen versie van Carmen, haar lievelingsopera. De Haagse band DI-RECT geeft een exclusief voorproefje van hun nieuwe album. Dans van het fenomenale dansgezelschap NDT. Rappers Dio en Idaly bouwen een feestje met hun zomerhit ‘Jij Bent’. Zangeres Wende verrast met een Nederlandstalig nummer uit haar veelgeprezen voorstelling ‘Mens’. Rising star uit België Tamino betovert met zijn fabuleuze stem. Kippenvel met zangeres Nora Fischer en gitarist Marnix Dorrestein, met slechts twee stemmen en een elektrische gitaar brengen zij oude muziek van Purcell in het nu. Cabaretier Dolf Jansen laat zijn licht schijnen over de stand van het land. Hiphop van de soulvolle zangeres én rapper Pink Oculus, met haar overtuigende podiumverschijning zal ze vele harten veroveren. En zanger Boris (f.k.a. Bo Saris) is terug. Hij blaast de funk nieuw leven in. Dit allemaal onder begeleiding van de meest swingende bigband van Nederland, New Cool Collective. (Programmering o.v.b.).

Uitmarkt 2017: Herman van Veen

Zaterdag 26 augustus, 21.10 uur op NPO 2

Vallen of Springen: Een vrolijke, dynamische, muzikale voorstelling met nieuwe verhalen en nieuwe liedjes. Meer informatie volgt.

Uitmarkt 2017: Soul!

Zaterdag 26 augustus, 22.40 uur op NPO 2

In het Soul Flower Revolution Concert opent Sven Hammond het culturele seizoen met een positieve boodschap. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Summer of Love plaatsvond. Een hoogtepunt in de hippiecultuur en een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Die ook nu nog zijn (muzikale) sporen nalaat.

Ivan Peroti (zanger Sven Hammond) over de aanleiding van het concert: “Vijftig jaar geleden waren er stemmen die schreeuwden ‘give peace a chance’. Echo’s van die stemmen hoor je nu 50 jaar later nog steeds. De mensheid is moe van alle drama, corrupte politiek, oorlog en verdeeldheid. Ik geloof dat we klaar zijn voor een volgende stap in ons bewustzijn. Als er ooit een tijd was voor een nieuwe revolutie van de liefde dan is die tijd nu!”

Als geen ander brengt Sven Hammond soul, funk, jazz en pop swingend samen. Ze worden muzikaal bijgestaan door de meest feestelijke brass-band van Nederland Broken Brass Ensemble en het swingende ZO! Gospel Choir.

Samen met artiesten als Edsilia Rombley, Leona Philippo, Thijs Boontjes, Jeangu Macrooy en Michelle David bouwen zij een feestje met soulvolle nummers met een flower power positief gevoel, zoals: ‘Happy Together’ van The Turtles, ‘Walking on Sunshine’ van Katrina & The Waves en ‘Dance to the Music’ van Sly & The Family Stone. Maar ook klassiekers van o.a. Joni Mitchell, U2 en Pharrell Williams komen voorbij.

Presentatie: Andrew Makkinga

Uitmarkt 2017 vanaf het water

Zondag 27 augustus 18.20 uur op NPO 2

Winfried Baijens presenteert deze talkshow vanaf het water, op de nieuwe locatie van de Uitmarkt vanaf het Oosterdok in Amsterdam. Dit jaar is het de veertigste editie van de Uitmarkt! Reden om terug te blikken, maar zeker ook vooruit te kijken naar het nieuwe culturele seizoen. Te gast zijn onder meer cabaretier Brigitte Kaandorp, die vele meters op de Uitmarkt gemaakt heeft. Zo is ze in de jaren 80 jarenlang lid van de zogenaamde Uitmarkt Noodploeg, die de tijd opvulde als er een uitvaller was. Ook voor muzikant Paul de Munnik is de Uitmarkt van groot belang geweest voor de doorbraak van zijn groep Acda & De Munnik. Sanne Wallis de Vries kijkt met opkomend cabaretiertalent Stefano Keizers (finalist in De Slimste Mens) naar het belang van de Uitmarkt. En verder veel archiefbeelden, aandacht voor de boekenmarkt, veel sfeer vanaf de Uitmarkt en optredens van onder meer Maartje & Kine.

NPO Cultura – Uitmarkt TV

Zondag 27 augustus 19.10 – 21.15 uur

De hele zondagavond genieten van de Uitmarkt, daar zorgt NPO Cultura voor door het gat op te vullen tussen ‘Uitmarkt vanaf het water’ op NPO 2 en de ‘Musical Sing a Long’ op NPO 1. In Uitmarkt TV gaat presentator Winfried Baijens de hele Uitmarkt over om de sfeer te proeven en verschillende voorstellingen en optredens te bezoeken. Dus wilt u weten hoe het komend cultureel seizoen er uit zal zien, kijk deze uitzending!

NPO Cultura, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222) en KPN (kanaal 170). Of via www.npo.nl/cultura

Uitzending: vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus 2017 op NPO 2
Presentatie: Jörgen Raymann, Andrew Makkinga, Winfried Baijens
​Website:
www.ntr.nl/uitmarkt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*