NRC start met eigen AI-stemmen

Vanaf deze week worden de artikelen van NRC ingesproken door kunstmatige stemmen gebaseerd op die van redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse.

Deze ontwikkeling is een reactie op de groeiende behoefte van lezers om de artikelen te beluisteren, in plaats van enkel te lezen. NRC introduceerde de voorleesfunctie van hun artikelen al in 2021 en merkte een toenemende populariteit op hun website en app. Onderzoek toonde aan dat lezers veel belang hechten aan de kwaliteit van de voorleesstemmen, dus besloot NRC het niveau te verhogen.

De eigen NRC-geluiden zijn vertrouwd, objectief en passen volgens NRC beter bij het merk dan de standaardstemmen van Microsoft Azure. De stemmen zijn het resultaat van urenlange voorleessessies van Mischa Spel en Egbert Kalse, waarmee een unieke dataset voor een machine learning model werd gecreëerd. De geautomatiseerde stemmen zijn nu herkenbaar en betrouwbaar, maar nog niet volledig foutloos qua uitspraak en intonatie. NRC streeft ernaar om hun journalistiek breder toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen of slechtziend zijn en werkt daarvoor samen met Koninklijke Visio. Het succes van de NRC-podcasts toont aan dat lezers ook enthousiaste luisteraars zijn, die de journalistiek willen consumeren tijdens dagelijkse activiteiten zoals autorijden, afwassen of in bad gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*