NPO Zapp lanceert ZappDoc

NPO Zapp lanceert de nieuwe jeugddocumentaire-hub ZappDoc waarin met gebundelde krachten een nieuwe impuls aan de jeugddocumentaire op de Publieke Omroep wordt gegeven. Ter ondersteuning lanceert het NPO-fonds een nieuwe regeling voor jeugddocumentaireseries én wordt het ZappDoc LAB in het leven geroepen. Het ZappDoc LAB is een samenwerking tussen het NPO-fonds, Cinekid en IDFA waarbij talentvolle makers jeugddocumentaire content kunnen ontwikkelen.

Nederland speelt een internationale voortrekkersrol als het gaat om het maken en vertonen van documentaires voor de jeugd. Het genre kent op televisie inmiddels een vast slot en via festivals en educatieve trajecten bereiken de films nog eens duizenden kinderen. Met ZappDoc zal de jeugddocumentaire nog meer voor het voetlicht gebracht worden.

Vanaf januari 2020 wordt onder de noemer ZappDoc nieuwe en unieke jeugddocumentaire content gemaakt voor NPO Zapp. Content die de doelgroep helpt zich klaar te stomen voor de toekomst. Niet voor de argeloze kijker, maar voor een nieuwe generatie kritische kijkers die van zich laat horen. Fris, prikkelend en dáár waar de doelgroep is. Vaste prik blijft het succesvolle tv-slot op de zondagavond, waarin sterke jeugddocumentaires worden uitgelicht maar daarnaast wordt er onder ZappDoc ook content online en in serievorm ontwikkeld.

De documentaires die voorheen onder de paraplu van Zapp Echt Gebeurd gemaakt en uitgezonden werden krijgen een nieuwe plaats binnen ZappDoc. Er wordt een relevante lesbrief voor in de klassen ontwikkeld en er worden nieuwe online videoseries voor het NPO Zapp VOD platform en YouTube geproduceerd.

Ter ondersteuning lanceert het NPO-fonds een subsidieregeling Jeugddocumentaireserie die ook in januari 2020 van start zal gaan. Om makers te begeleiden in het maken van uiteenlopende en platformonafhankelijke content gaat ook een nieuw talentontwikkelingstraject van start, het ZappDoc LAB (voorheen het Kids & Docs traject). 

Het ZappDoc LAB vindt van half december tot maart 2020 plaats te Amsterdam. Een op maat gemaakte workshop voor makers die een artistiek hoogwaardige documentairefilm, (web)serie en/of podcast voor de jeugd (8-12 jaar) willen ontwikkelen. Het lab is voor makers met diverse achtergronden en ervaring, die iets toe willen voegen aan het genre jeugddocumentaire en zichzelf als maker willen ontwikkelen. In het ZappDoc LAB wordt toegewerkt naar een plan dat ingediend kan worden voor een productie-aanvraag bij het NPO-fonds in maart 2020. Het ZappDoc LAB is een samenwerking tussen NPO-fonds, Cinekid en IDFA.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*