NPO-voorzitter verwijt kabinet boekhoudersmentaliteit

Het kabinet zegt wel dat het een sterke publieke omroep wil, maar legt de NPO toch een grote nieuwe bezuiniging op, vindt NPO-voorzitter Shula Rijxman. Ze verwijt het kabinet dat het 60 miljoen euro op de begroting van de NPO kort, en kondigde een lobby aan in Den Haag om de politiek op andere gedachten te brengen. Minister Slob, die over de publieke omroep gaat, zei eind vorig jaar dat de hij niet van plan is om de teruglopende inkomsten uit de Ster-reclame te compenseren.

Op termijn zou dat een gat van 60 miljoen in de NPO-begroting betekenen. Rijxman zegt nu dat de Ster-inkomsten met 36 miljoen euro zullen dalen. De overige 24 miljoen die de NPO kwijtraakt, zou minister Slob in de algemene reserve voor het mediabeleid willen stoppen.

Volgens Rijxman staat Den Haag zich blind op cijfers. “Laat de boekhoudersmentaliteit het niet van wijsheid winnen. Je moet prijs niet verwarren met waarde”, aldus de NPO-voorzitter. Ze wil met Den Haag een fundamentele discussie voeren over de opdracht van de publieke omroep. “Wij zijn bereid pijnlijke discussies niet uit de weg te gaan. Als wij niet zelf de moed hebben eens per vijf jaar kritisch naar het functioneren van het bestel te kijken, dan doen anderen dat voor ons.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*