NPO versobert omroepsalarissen

De NPO meldt vandaag dat het beloningsbeleid voor presentatoren bij de publieke omroep wordt verlaagd. De maximale beloning wordt naar beneden gesteld. Uitzonderingen op het salarismaximum zijn niet langer mogelijk.

Shula Rijxman (NPO): “De publieke omroep is er van en voor iedereen. Onze beloningen gaan omlaag naar een niveau dat past bij de veranderde verwachtingen van de samenleving. Bij de besteding van publieke middelen hoort een sober beloningsbeleid. Dat is de maatschappelijke norm en daar houden wij ons aan. Talent mag worden beloond, en dat talent willen we ook graag voor de publieke omroep behouden. Zodat ze onafhankelijk van politieke en commerciële invloeden mooie programma’s kunnen maken. Maar geld alleen mag nooit de voornaamste drijfveer zijn om bij de publieke omroep te werken.”

Het salarisplafond voor presentatoren wordt verlaagd van € 201.000 (bruto, inclusief werkgeversdeel pensioenpremie) naar € 181.000 per jaar. Dit is gelijk aan het maximum uit de Wet Normering Topinkomens (WNT). Hierdoor hoopt NPO ook dat er een einde komt aan de onduidelijkheid en verwarring als gevolg van het feit dat Hilversumse beloningskader en de WNT andere bedragen en rekenmethodes hanteren.

Het beloningskader van de publieke omroep stond acht uitzonderingen toe (oa voor Matthijs van Nieuwkerk). NPO geeft aan dat deze uitzonderingen in de toekomst naar nul worden verlaagd. Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*