
De NPO verkeert in een diepe crisis door falend leiderschap en een lakse Raad van Toezicht, stelt oud-omroepbestuurder Ton F. van Dijk in HP/De Tijd. Het vertrek van bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang markeert het dieptepunt, terwijl politieke druk en een reorganisatie dreigen.
Van Dijk pleit voor een radicale koerswijziging: een nieuwe raad van bestuur met ervaren mensen uit de omroepsector moet deze week nog worden aangesteld. Externen zonder media-ervaring zijn volgens hem geen oplossing. De Raad van Toezicht, onder leiding van Tjibbe Joustra, heeft jarenlang gefaald en moet nu verantwoordelijkheid nemen. “De NPO staat op een kantelpunt. Niets doen is geen optie meer.”, aldus Van Dijk.
De publieke omroep sleept zich al jaren van crisis naar crisis. Vrijwel zonder uitzondering zijn er forse misstanden geconstateerd bij de omroepen, zoals uitvoerig gedocumenteerd in rapporten van Van Rijn, Van Geel en Hamer. Daarnaast ontbreekt het aan gezamenlijk leiderschap: omroepbestuurders slagen er keer op keer niet in om een gedeeld plan te maken en zich daaraan te houden. Liever vechten ze voor hun eigen machtspositie, desnoods ten koste van anderen.
En toch klinkt opnieuw de roep om een nieuwe raad van bestuur, samengesteld uit bestuurders van de omroepen zelf, die “de omroep kan redden van politieke druk en interne wanorde.” Maar zijn het niet juist deze bestuurders die de chaos mede hebben gecreëerd? Hen nu de sleutel tot de oplossing geven, is als de vos vragen het kippenhok te bewaken.
Bovendien gaat de discussie nu niet over de juiste vraag. Het gaat niet om het voortbestaan van de omroepen zelf—misschien is het zelfs tijd om afscheid van dat bestel te nemen, zoals Joop Daalmeijer eerder heeft betoogd. Wat telt, is de publieke taak. Hoe zorgen we ervoor dat er onafhankelijke, kwalitatieve en breed toegankelijke publieke media blijven bestaan? Daar moet de focus op liggen.
De Raad van Toezicht van de NPO en het ministerie moeten eerst helder krijgen wat er structureel misgaat en hoe dat wordt opgelost. Pas daarna komt de vraag wie dat moet uitvoeren. In de tussentijd kunnen de ervaren omroepbestuurders beter orde op zaken stellen binnen hun eigen organisaties: misstanden aanpakken, ledenaantallen op peil brengen en met enig decorum met elkaar omgaan. Dáár wordt de publieke omroep pas echt beter van.
Briljant idee van Van Dijk, om de huidige omroepbestuurders de opdracht te geven om het bestel te hervormen. Dan weten we van tevoren dat de omroepen zelf buiten schot blijven.
En binnen een week benoemen ook. Dan weet je ook zeker dat er niet al te kritisch gekeken zal worden naar het profiel voor deze specifieke functie(s), de dynamiek onder elkaar en met alle stakeholders, en wat het personeel ervan vindt.
Amateurisme ten top.
Toch niet dezelfde Guido ?
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/directeur-verlieslijdend-persbureau-anp-moet-vertrekken~bcfed1ba/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F