NPO Radio 1-presentator biedt excuses aan voor jodenhaat

Presentator Morad El Ouakili van het NPO Radio 1-nachtprogramma “Gaan!” heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan de luisteraars. In zijn uitzending liet hij uitgebreid een antisemitische beller aan het woord, waarbij de inbeller kwetsende uitspraken deed waaronder: ‘Geldgierig Jodengespuis moet uitgeroeid worden.’ Eerder bood omroep BNNVARA al haar excuses aan.

Tweede Kamerlid Gert Jan Segers reageerde al via Twitter op deze kwestie:

Een beller mag acht (!) minuten lang op @NPORadio1 antisemitisch gif spuien. En de presentator van dienst meldt dat de antisemiet op de radio-1-app bijval krijgt. Mag hopen dat dit niet ongestraft blijft .

11 Comments

 1. Slechte presentator, met irritante dj stijl, erger me al veel langer aan deze man. Ex FunX dj, wat heeft die te zoeken op Radio 1?
  Excuses aanbieden is niet genoeg aan deze onvergeeflijke fout, waar natuurlijk meer achter zit dan even een presentatortje die de fout in gaat, even niet oplet of zo.
  Van de zender af halen graag.

 2. Het niet voor het eerst dat BNNVARA betrokken is bij antisemitische uitingen. Vorig jaar idem dito in het tv programma ‘Sanne Wallis de Show’.
  In de programmering wordt voortdurend en met grote woorden diversiteit beleden, prima natuurlijk, maar joden mag je gewoon uitschelden en beledigen. De leiding van deze publieke omroep blijkt hier maar geen vat op te kunnen krijgen.
  Al met al een hele bedenkelijke club die zijn grote Joodse aanhang van weleer vergeten lijkt.

  • Volgens de column van Elma Drayer van vandaag (27-09)in de Volkskrant is deze zgn presentator 14 dagen ervoor op dezelfde manier al over de schreef gegaan.
   Weg ermee.

 3. Ben ik NIET mee eens. Morad El Quakili is een uitstekende talkshow host, die zeer ruimdenkend is en iedereen aan het woord laat. Hij kiest gedurfde thema’s en onderwerpen en reageeert meestal adequaat en kritisch. Ik bel regelmatig in en krijg alle ruimte om mijn mening te geven en ook om te twijfelen. Zijn muziekkeuze (of die van de producer) is veelzijdig en kwalitatief van hoog gehalte. Ik heb die bewuste nacht toevallig niet geluisterd, maar hoorde gisterennacht over het incident. Het is jammer, dat de rancuneuze en foute inbeller zo lang aan het woord mocht blijven. Maar het verwijt aan de talkshowhost, dat hij vanwege zijn Marokkaanse afkomst dit met opzet zou hebben gedaan, slaat als een slappe lul op een veel te zacht kussen en is eveneens van een dubieus gehalte. “Gaan” acht ik het beste nachtradioprogramma sinds jaren. Ik vind het verdacht dat dit incident zo wordt opgeblazen, dat de positie van El Quakili op de tocht komt de staan. In ons land wemelt het van gasten, die regelmatig dingen over allerlei minderheden beweren, die feitelijke onjuist, misleidend, nodeloos kwetsend of beledigend, discriminerend of haat zaaiend zijn. In het bijzonder lieden uit de hoek van PVV, FvD en andere populistisch rechtse pulppartijtjes. Gooi weg die kromme stok om deze kritische waakhond te slaan. Hij geeft toe een fout te hebben gemaakt. Maar wie zonder zonden is, werpe ….

 4. Het is misschien niet van toepassing op deze inbellende voetzoeker, maar we moeten kritiek jegens Israel niet gaan verwarren met antisemitisme of anti-zionisme.

 5. Bovendien waren er in Nederland NA de oorlog meer verzetshelden dan TIJDENS die bezetting! In Nederland was het percentage weggevoerde Joden het hoogste van de Europa! De helft van de politie deugde niet!

 6. Beste mensen, ik bespeur toch telkens een zekere overgevoeligheid als het om belediging, belaging, haatdragendheid jegens Joden gaat. Natuurlijk: we weten allemaal wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Maar de Nederlandse bevolking als geheel (onze ouders en grootouders) was helemaal niet zo heldhaftig, vriendelijk, verdraagzaam en rechtvaardig als het om de behandeling van het Joodse volksdeel tijdens de bezetting gaat. a) In ons land is het hoogste percentage Joden weggevoerd in Europa. b) De overlevenden, die nog terugkeerden, werden helemaal niet zo met open armen ontvangen en geholpen. Zou het kunnen zijn, dat onze felle reacties tevens een beetje voortkomen uit een overgeleverd collectief schuldgevoel, dat wij helaas behoorlijk gefaald hebben in de bescherming van “onze” Joden destijds? Dat we, om ons gemeenschappelijke gehavende geweten enigszins op te poetsen, nu een beetje overreageren en overcompenseren? Het is maar een vraag, hoor! O ja, ik ben zelf geboren in 1955 en heb de oorlog dus niet meegemaakt. Ik behoor echter wel tot de naoorlogse jeugdgeneratie, die in onderwijs en opvoeding doordrenkt zijn met afschuwelijke verhalen over de Holocaust, alsof het een soort bezwering van de Duivel was, die ons overkwam? Maar “we” waren er zelf wel bij, hoor! En mijnheer Seegers van de CU: stond er in de Bijbel niet: “Zijn bloed kome over ons en onze kinderen!”? Er zijn nog steeds Christenen, die de Joden schuldig wanen/achten aan de dood van Jezus Christus. Wat daar MEDE ook allemaal niet uit is voortgekomen … Ik proef behalve heilige verontwaardiging eveneens enige schijnheilige verontschuldiging.

 7. Heeft niets met overgevoeligheid te maken en een whataboutism is ook niet op zijn plaats. Elke vorm van haat jegens een bevolkingsgroep is enorm fout. Deze ex FunX DJ greep niet in zat te slapen of durfde niet in te grijpen. De kritiek op de presentator is dan ook zeer terecht. En om de CU en Seegers en de bijbel erbij te slepen is van een enorme kortzichtigheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*