NPO presenteert De Week van de Podcast

De Nederlandse Publieke Omroep presenteert van zondag 25 tot en met zaterdag 31 oktober De Week van de Podcast. Elke dag lanceren de zenders NPO Radio 1, 2, 4, 5, 3FM, FunX en Zapp/Zappelin nieuwe podcast-titels.

Jurre Bosman, directeur audio NPO: “Steeds meer luisteraars ontdekken de podcast. Het is audio waarmee je even uit de dagelijkse realiteit kunt ontsnappen: een persoonlijk verhaal, een gesprek dat inzicht biedt in een andere wereld, een nieuwe kijk op zaken of gewoon voor de ontspanning. Onderweg of juist thuis, met je oortjes in, op de bank. Bij de NPO bieden we nu al een enorme bibliotheek met titels aan en tijdens de week van de podcast breiden we die nog verder uit. Hiermee willen we de podcast ook onder de aandacht brengen van nieuwe luisteraars, naast de 2,5 miljoen maandelijkse gebruikers die we al bereiken. En natuurlijk is dat ook een mooi moment om kennis te maken met ons nieuwe audioplatform NPO Luister, een experimentele dienst waar alle podcasts en radiozenders van de NPO gratis te beluisteren zijn via één app.”

Deze nieuwe podcasts worden tijdens De Week van de Podcast gelanceerd:

NPO Radio 1:

 • Overgang (Omroep MAX): acht afleveringen over diverse facetten van de overgang vanuit de persoonlijke belevingswereld van 50-plusser Elles de Bruin.
 • Tegen de stroom in (KRO-NCRV): achtdelige serie over de werkwijze van de AIVD. Dit jaar bestaat de inlichtingendienst 75 jaar.
 • Ronnie (KRO-NCRV): of eigenlijk ‘werknaam’ Ronnie. Over een paar maanden wordt hij pas geboren, maar zijn ouders maken zich nu al vreselijk druk. Want is het wel verstandig om in deze wereld een kind te krijgen? Hoeveel troep produceert zo’n kind, en is er wel genoeg te eten voor hem straks? In deze podcast volgen we de ouders die met een gezonde dosis humor naar manieren zoeken om de wereld wat beter te maken. Een soort utopie. Voor Ronnie. (7 x 25 minuten).

NPO Radio 2:

 • Weird Hit Wonder (VPRO): een reeks vrolijke verhalen over vreemde hits. Liedjes die vast niemand in zijn Top 2000-lijstje zet, maar die destijds razend populair waren. Liedjes die voor een glimlach zorgden of juist voor grote irritatie, of allebei natuurlijk. Atze de Vrieze vertelt de verhalen achter deze hits. (5 x 45 minuten).
 • Fiction Factory (BNNVARA): Jeroen van Inkel neemt de luisteraar elke week mee op een unieke muzikale sfeerreis. Aan de hand van bepaalde thema’s of onderwerpen gaat Van Inkel op zoek naar bijpassende elektronische muziek van artiesten als Kraftwerk, Röyksopp, Vangelis en Jean Michel Jarre. Dit vult Jeroen aan met fragmenten uit films, nieuwsuitzendingen, boeken, gedichten en eigen creaties en maakt hier één doorlopende mix van. Hij vertelt dingen zonder te praten, hij schildert met geluid, oftewel een nieuw genre: pod-painting. (Wekelijks 50 minuten).
 • In De Kop Van (BNNVARA): in deze serie gaan cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam (o.a. Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld) in gesprek met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Cabaretiers zoals Youp van ’t Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten praten uitgebreid over het vak en hun repertoire. (6 x 50 minuten).
 • Een Betere Podcast (EO): Talitha Muusse gaat op zoek naar hoop op een Betere Wereld. Bekende duurzame denkers en doeners delen hun ervaringen en lessen met haar. Te gast zijn onder anderen Jaap Korteweg (Vegetarische Slager), Eric van Eerdenburg (Lowlands) en Werner Schouten (voorzitter Klimaatjongeren). (10 x 30 minutenn

NPO 3FM:

 • Zelfhulpboekenclub (KRO-NCRV): Stijn van Vliet en Jasper Demollin (Streetlab) duiken in het tweede seizoen nog dieper in de wereld van de zelfhulpboeken samen met o.a. comedian Kasper van der Laan en presentatrice Emma Wortelboer en een special met Jan Geurtz. Voor luie lezers met existentiële vragen. (7 x 45 minuten).
 • De Hindertelefoon (AVROTROS): 3FM-dj Rob Janssen (beter bekend als Rob van de Radio) neemt je mee op reis langs opzettelijke misverstanden, doelbewuste versprekingen en vooropgezette persoonsverwisselingen. Vanuit zijn geheime opnamestudio neemt hij onbekend én bekend Nederland in de maling. Soms met een actuele aanleiding, soms gewoon omdat het kan! (40 x 10 minuten).
 • Politititia (VPRO): Titia Hoogendoorn weet te weinig van politiek, daarom gaat ze samen met haar producer/co-host Daniël van de Poppe op zoek naar antwoorden zodat de luisteraar dat niet meer hoeft te doen. Elke week een stoomcursus politiek, op een leuke en begrijpelijke manier. Ze vertellen je alles wat je moet weten in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Of het nou gaat over de woningmarkt, populisme of activisme. Te gast is o.a. Tofik Dibi (oud-kamerlid van GroenLinks). (23 x 45 minuten).

NPO Radio 4:

 • Kalm met Klassiek (AVROTROS): Ab Nieuwdorp dient de luisteraars elke werkdag een dosis ontspanning toe met een kalmerend stuk klassieke muziek. (Elke werkdag 10 minuten).
 • Muziek Tot Leven: Flot! (KRO-NCRV): een vierdelige podcast over het levensverhaal van de musicus Marius Flothuis die bijna alles heeft meegemaakt wat je in de oorlog kon meemaken: verzet, verraad, toeval en ternauwernood overleven. (4 x 30 minuten).
 • Alle registers Open (EO): Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wie zijn de mannen en vrouwen, die verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? (12 x 60 minuten).

NPO Radio 5:

 • Legendarische tv-programma’s (AVROTROS): wat is er zo leuk aan tien BN’ers die in een ver land spelletjes doen, terwijl één van hen de boel saboteert? Waarom waren er tien jaar lang cavia-races op televisie te zien? In deze podcast gaat Ron Boszhard op zoek naar het geheim achter de meest succesvolle amusementsprogramma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.(6 x 50 minuten).
 • Soundcheck (KRIO-NCRV): Peter van Bruggen neemt de luisteraar mee naar de ontmoetingen die hij had met de groten der aarde: Dire Straits, Van Morrison, Abba, Fleetwood Mac… Ze komen allemaal voorbij in het tweede seizoen van deze serie. (6 x 50 minuten).

NPO FunX:

 • Vamos! In FunX Latin presenteren Q-Bah en Mickster het laatste nieuws uit de Latin scene, met releases, mixes, interviews en Latino lifestyle. (Wekelijks 60 minuten).
 • In Moreira’s Mansion! laat dj Freddy Moreira de lekkerste tunes horen op zijn exclusieve huisfeestje bij FunX. (Wekelijks 60 minuten).
 • FunX Bingewatch helpt de luisteraars door de jungle van tv-series heen met binge-tips en updates, zodat ze weten wat het kijken waard is. (Wekelijks 60 minuten)

Zapp/Zappelin:

 • Zapp – Eerst Dit voor kinderen (EO): Daan moet verhuizen en daar heeft hij zo geen zin in. Hij moet ook nog eens elke dag zijn vader helpen met een klus. Tijdens het werk krijgt Daan Bijbelverhalen te horen. Die eeuwenoude verhalen hebben Daan meer te vertellen dan hij óóit had gedacht. (30 x 7 minuten).
 • Zappelin – Missie voelspriet (KRO-NCRV): de podcast van Zappelins Beestenbrigade. Samen met Boswachter Tim en Emmely Voelspriet beleven de luisteraars spannende en grappige avonturen met nieuwe Nederlandse insecten. Daarnaast zijn middels een AR-applicatie in de Zappelin-app de insecten via de smartphone op ware grootte te projecteren in de kinderkamer. Zo kunnen kinderen en hun ouders de insecten eindeloos bestuderen. (5 x 10 minuten).
 • Zappelin – Ezelsoren (KRO-NCRV): ezel Lazy barst van de levenswijsheid. Hij is op zich graag alleen, maar sinds een paar weken heeft deze ezel een nieuwe vriend onder zijn vleugels genomen: een jonge verdwaalde sprinkhaan, die net als jonge kinderen alles wil weten en overal vragen over heeft. Zij maakt voor het eerst kennis met onze miraculeuze wereld en beleeft haar vol verbazing. Waarom maken mensen ruzie? Wie is de baas van de wereld? Waarom vind je sommige dingen gewoon mooi en andere niet? Ezel Lazy kent bij elke vraag wel iemand met het allerbeste antwoord. (8 x 7 minuten).

De podcasts zijn te beluisteren via de bekende podcast-platforms en het recent gelanceerde audioplatform NPO Luister; beschikbaar via de App Store en de Google Play Store. Zie ook NPOLuister.nl.

1 Comment

 1. I❤️ Podcasts. Heel fijn om te zien dat de npo zo lekker uitpakt. Grappig dat er 1 week eerder ook een independent podcast is gelanceerd door twee verslaafden die vertellen over hun nieuwe leven aan de hand van interviews met bekende en onbekende Nederlanders die ook een verslaving achter zich hebben gelaten. Podcast verslaafd heet deze. Niet door de NPO gemaakt maar zeker de moeite waard!

  https://open.spotify.com/show/1iFIw4phWLATy6hurogzgj?si=tDuSMOxeSY64YvAyWfZA4w

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Podpraat #189 – subjectieve opvattingen | Podpraat
 2. Podpraat #189 - subjectieve opvattingen - Marco Raaphorst

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*