NPO-plan: Striktere regels voor presentatoren en omroepbazen

De NPO samen met de individuele omroepen hebben een uitgebreid plan ontvouwd in reactie op het vernietigende rapport van de Commissie Van Rijn.

Het verbeterplan, dat oa in handen is van RTL Nieuws, bevat een reeks maatregelen gericht op tv-presentatoren, bestuurders, en leidinggevenden om een veiligere werkomgeving te waarborgen. “Het is van cruciaal belang dat iedereen binnen onze organisatie vanaf nu het juiste gedrag vertoont en zich daar ook verantwoordelijk voor voelt,” aldus de NPO.

Een van de kernpunten in het plan is de introductie van een strikter beleid voor presentatoren, waarbij in elk contract duidelijk omschreven wordt welk voorbeeldgedrag verwacht wordt. Vanaf 1 september zullen nieuwkomers ook continu en intensief begeleid worden.

Daarnaast worden ook voor omroepbestuurders en directeuren strengere regels ingevoerd, waaronder een maximale bestuurstermijn van twee keer vijf jaar. Er komt ook een onderzoek naar de beloningsstructuren van presentatoren en manieren om salarisplafonds te omzeilen.

Een belangrijk nieuw initiatief is de oprichting van een Commissie Nazorg voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, die toegang biedt tot vertrouwenspersonen, coaches, en psychologen en tevens mediation zal verzorgen.

Per 1 juli wordt er een zorgplicht ingevoerd waar alle omroepen aan moeten voldoen, om zo de aandacht voor het welzijn van medewerkers te vergroten. Daarnaast wordt vanaf juni een gemeenschappelijke gedragscode en klachtenregeling ingevoerd, inclusief een klachtencommissie, om een uniforme aanpak te garanderen.

4 Comments

  1. Het verbeterplan is zo kostbaar dat ze ’t laten sponsoren. Door Pampers, Pleegzuster bloedwijn en Interpolis. Leuker kunnen we het niet maken.

    • En weer commentaar leveren maar zelf niet met iets komen. Verpakt in in een grapje wat helemaal niet grappig is. Waarom toch steeds op deze pagina komen en reageren als je naar eigen zeggen nooit tv kijkt en radio luistert?

      • Dan ben je slecht op de hoogte, ik ben een groot radioluisteraar-liefhebber (en van podcasts, bioscoopfilms, kranten en boeken) en mede daarom kijk ik geen teluhvisie. En ik hoef niet zelf op de maan te zijn geweest om te weten dat we daar niks meer te zoeken hebben.

        • Jordy, helemaal fijn dat je zo van radio, podcasts, films etc. houd. Misschien dat je dit wat meer kan laten blijken i.p.v. steeds maar weer commentaar leveren op wat anderen zeggen of vinden. Wat kan het je schelen wat anderen zeggen of vinden. Fijne zondag!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*