NPO Innovatieprijs 2022 voor VPRO’s Maandverbond

Het project Maandverbond van de VPRO is de winnaar van de NPO Innovatieprijs 2022. De prijs werd vandaag uitgereikt tijdens de tweede editie van het NPO Innovatiefestival in Hilversum. VPRO-eindredacteur Annelies Termeer (foto) kreeg de prijs uit handen van de voorzitter van de jury, Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid). 
 VPRO-eindredacteur Annelies Termeer met de NPO Innovatieprijs 2022 (Foto Raymond van Olphen) “Maandverbond scoorde het hoogst op de belangrijkste criteria voor de prijs: ‘vernieuwend’, ‘met impact’ en ‘hoge potentie’”, aldus de juryvoorzitter. “Het project is een toepassing van een nieuw platform en een nieuwe manier van interactie én samenwerking met je doelgroep. Een nieuw medium dat gebruikt wordt voor storytelling, met gebruik van zeer toegankelijke techniek, maar ook met veel aandacht voor de distributie op schaal – bijvoorbeeld op het gebied van moderatie. En de gebruiker kan instappen op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt.’ 

Bekijk via deze link een korte video van de feestelijke uitreiking 

De andere genomineerden waren:
Tegenlicht – Archief van de toekomst (VPRO)
Het Nachtkastje (BNNVARA)
AI-vodcast (KRO-NCRV)
Deep Fake Zapp Detective (KRO-NCRV)
 Bekijk hun promotievideo’s terug op deze speciale site Van Nispen tot Sevenaer: “De ingediende innovatieprojecten en genomineerden geven een heel mooi beeld van de breedte van het innovatieprogramma van de NPO en laten bovendien goed zien hoe de publieke omroep werkt aan zowel nieuwe mediaproducties als aan nieuwe producten die ook echt werken – en vaker gebruikt zullen gaan worden.” Tijdens de tweede editie van het festival kwamen bijna 200 mediamakers en inspirerende sprekers bij elkaar om in te zoomen op lopende en aanstaande innovaties bij de publieke omroep. Ook werd er met elkaar gediscussieerd over de rol van technologie bij het vergroten van het verbindend vermogen van de publieke omroep tussen de fysieke en digitale wereld. Daarbij ging het bijvoorbeeld veel over de veelbesproken ‘metaverse’. Er waren sprekers als de bekende Amerikaanse auteur Galiet Ariel, maar ook Marian Donner (Zelfverwoestingsboek) en onderzoeker Joris Weijdom (MR- en XR-specialist) stonden op het podium van De Vorstin. Voor het festival waren professionals, makers, denkers, uitvinders, studenten en andere geïnteresseerden uitgenodigd. 

NPO Innovatie
Het Innovatiefestival is een initiatief van NPO Innovatie, een drie jaar geleden gestart onderdeel van de publieke omroep dat nieuwe diensten, platformen, technologieën en werkwijzen onderzoekt om het publiek ook op andere manieren in aanraking te laten komen met verhalen – en daarmee tevens maatschappelijke impact te creëren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*