NPO geen undercover-journalistiek meer?

Een roerige start van de maand december dit jaar. Niet zozeer om dé Zwarte Pieten discussie want die werd naar de achtergrond gedrukt door een andere ‘zwarte-pieten-discussie’, namelijk die over de PowNews reportage van 3 december over burgermeester van Maastricht Onno Hoes. Wie krijgtde zwarte piet? Rutger? Dominique? Onno? Robbie?

In de uitzending was te zien dat reporter ‘Robbie’ met een verborgen camera de burgermeester van Maastricht filmde tijdens privé-afspraakjes, en over de uitspraken van Onno Hoes daarbij kwam veel los in medialand. Landelijke en regionale kranten schreven erover. Op radio en televisie was er aandacht bij showprogramma’s RTL-Boulevard (RTL4) en Shownieuws (SBS6), maar ook bij talkshows RTL Late Night (RTL4) en Pauw (NPO1) waarin ook de beelden werden getoond. Op Uitzending Gemist werd de bewuste PowNews uitzending meer dan 52.000 keer opgevraagd. Op internet stond de Mediacourant er vol mee inclusief de vele reacties op de artikelen. Op Twitter was het nieuws trending topic op 4 december, en in de Top3 van de Social Ratings 4 december zagen we dat #rtllatenight op plaats 1 stond met meer dan 5000 tweets.

Op Twitter brak de discussie los of PowNed als Publieke Omroep ‘van ons belastinggeld’en ‘op kosten van de burger’ dit soort reportages wel mag uitzenden. Robbie had zichzelf of was bewust ingezet als onderzoekjournalist. Deze methode, de undercover-journalistiek, wordt regelmatig gebruikt om onbehoorlijke toestanden aan het licht te brengen. Andere publieke omroepen als AVROTROS gebruiken deze manier van journalistiek in programma’s als Radar en Opgelicht?!. Wat is wel geoorloofd en wat mag niet met undercover-journalistiek? Wel het filmen van bedrijfsmatige zaken (zoals in Radar) en niet van privé zaken? Wel het filmen tot aan de voordeur (zoals in Opgelicht?!) maar niet het privé-domein daarachter? Maar in het programma Undercover in Nederland (SBS6) komen allerlei beveiligingslekken en onbehoorlijke praktijken aan het licht door heimelijk te filmen, ook in de privé omgeving. Wel het filmen van verdachte of onbehoorlijk handelende personen, maar niet het filmen van bestuurders en politici?

PowNews heeft deze vraag in zijn laatste uitzending op de agenda gezet. In de uitzending van EenVandaag (NPO1) van 2 december over wat de impact van PowNews is geweest, kwam naar voren dat PowNews bepaalde zaken die anderen laten liggen op de maatschappelijke agenda zet. Daarbij werden voorbeelden getoond van de ‘neger omdat het moet’-regel, het anoniem stemmen in Amsterdam en de onschendbaarheid van ambassadepersoneel.

Daarnaast maakt PowNews vaak gebruik van een nieuwe methode van verslaggeving: het niet loslaten. Dat doen ze m.b.t. personen door de ‘achtervolging-journalistiek’, waarin reporters in woord en daad doorgaan als geïnterviewden eigenlijk weg willen. En m.b.t. nieuws doen ze dat door het ‘nieuws-retrospectief’ waarin meerdere malen wordt teruggekomen op eerdere zaken zoals het rijgedrag van ambassadepersoneel, Turnhout en het anoniem stemmen in Amsterdam. En op de valreep heeft PowNed nog een methode toegevoegd: de ‘undercover-politiek’, het heimelijk filmen van bestuurders. De vraag is of dit is geoorloofd in Nederland. Het is nog nèt even op de maatschappelijke agenda gezet, en het houdt Nederland al een week lang bezig.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*