NPO blij met resultaten online videoplatform

Vandaag publiceerde de Raad voor Cultuur (RvC) – belangrijkste adviesorgaan voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – haar aanbevelingsrapport over de audiovisuele industrie. In een persbericht reageerde NPO niet op dit rapport, maar richtte zij zich geheel op haar eigen online platform.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst in Amsterdam adviseerde de RvC om met een heffing te komen op film, kabel en online videoplatformen. De opbrengst van deze heffing moet volgens hen direct via een AV-fonds ten goede komen aan de makers van Nederlandse producties. Er moet volgens volgens de raad ook een streep door de bezuinigingen. Tevens zouden NPO, RTL en SBS intensiever moeten samenwerken om van het gezamenlijke videoplatform NLZIET een succes te maken. De Raad voor Cultuur was in haar rapport kritisch op de internetstrategie. In het adviesrapport meldt de raad het volgende:

“Die is tot op heden gericht op marketing van het eigen ‘merk’ via de eigen platforms. Vermenging met andere ‘mediamerken’ zou volgens de NPO ten koste kunnen gaan van de waarde van het eigen merk. Dat geldt volgens de NPO ook voor de content; wanneer publieke-omroepcontent tussen andere, niet-publieke content staat, zou dit ten koste kunnen gaan van de waarde ervan. De NPO vindt het belangrijk dat zijn content binnen de juiste context wordt gezien. Dus niet te midden van content die mogelijk in strijd is met de waarden die de NPO nastreeft of uit wil dragen. De raad is het eens met de NPO dat publieke content als zodanig herkenbaar moet zijn. In de eerste plaats is het de inhoud zelf die zorgt voor deze herkenning. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige content, gemaakt vanuit de waarden die NPO en omroepverenigingen voorstaan. De inhoud van de NPO-programma’s dient ervoor te zorgen dat het herkend wordt als publieke content. Daarnaast zijn er nog genoeg mogelijkheden om via het beeld het publiek helderheid te geven over de ‘afzender’ van het programma. De raad deelt dus niet de zorgen van de NPO dat publieke content onherkenbaar wordt en het publiek in verwarring raakt als programma’s van omroepverenigingen in een andere ‘verpakking’ te zien zijn. Naar de mening van de raad is dat een achterhaald beeld, gezien het huidige en toekomstige mediagebruik van de Nederlander.”

Opvallend was de afwezigheid van de NPO-top op deze bijeenkomst en het persbericht dat niet veel later door de NPO werd gestuurd. Shula Rijxman gaat hierin niet in op het bevindingen en aanbevelingen van de Raad voor Cultuur, maar prijst haar eigen NPO Start-videoplatform door de hoge online kijkcijfers van De Luizenmoeder.

Shula Rijxman: “Het is mooi hoe snel NPO Start veel kijkers weet te trekken. Het bewijst dat het niet alleen moet, maar ook gewoon kan: een eigen, Nederlandse etalage bouwen en daar mensen warm voor maken.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*