NPO betreurt vroegtijdig lekken van programmering

De publieke omroep vernieuwt in 2024/2025 de journalistieke en actuele programmering. De NPO en omroepen zijn op dit moment in gesprek over de veranderingen in de volledige breedte van het journalistieke en actuele aanbod. 

NPO meldt: ‘Gistermiddag zijn helaas via de media veranderingen in de huidige programmering uitgelekt voordat de betrokken medewerkers van de verschillende redacties konden worden geïnformeerd. Daardoor is het zorgvuldige proces dat wij samen met de omroepen voeren verstoord en dat betreuren wij zeer.’ 

NPO wil het huidige aanbod vanaf het najaar 2024 verbreden, vernieuwen, pluriform en eigentijds houden. Onderdeel van de veranderingen is dat Op1 na de zomer stopt. Eva Jinek presenteert vanaf september volgend jaar voor AVROTROS van maandag tot en met donderdag om 19.00 uur op NPO 1 een nieuw actueel praatprogramma dat draait om nieuws, cultuur en wat er leeft in het land. Direct gevolg hiervan is dat de talkshow Khalid & Sophie verdwijnt uit de vooravond. De NPO heeft BNNVARA en de redactie van Khalid & Sophie gevraagd om een geheel nieuw journalistiek programma te ontwikkelen voor de late avond (maandag tot en met donderdag) van NPO 1 in najaar 2024. 

“Eva is een uniek talent, een enorme vakvrouw die zonder meer thuishoort bij de publieke omroep. We zijn ontzettend blij met haar terugkeer en verheugen ons op haar nieuwe programma”, zegt Remco van Leen, Directeur Video NPO.

“De makers van Khalid & Sophie hebben zich bewezen in de vooravond en wij kijken vol vertrouwen uit naar hun nieuwe plannen. Vernieuwing betekent helaas soms ook dat programma’s ophouden. We nemen volgend jaar zomer na ruim 4,5 jaar afscheid van Op1. We danken alle presentatoren, makers en omroepen die bij Op1 betrokken zijn of zijn geweest voor hun enorme inzet de afgelopen jaren en de uitzendingen die zij nog gaan maken.” 

Deze veranderingen zijn volgens de NPO onderdeel van de beweging om de publieke omroep in al zijn pluriformiteit nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het publiek.

NPO: “We zien ook binnen de journalistiek een sterke verschuiving naar online mediagebruik. Dit is een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke strategie van de NPO en omroepen. Daarom zijn we op dit moment met alle omroepen in gesprek om de journalistieke en actuele programmering te vernieuwen om aansluiting te houden met de wereld van vandaag. Dat moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe programma’s, lineair en online, waarin we natuurlijk niet zonder de kundige journalistieke programmamakers en presentatoren kunnen die de publieke omroep rijk is.’

44 Comments

 1. Mmm, dus toch geen K&S op Late night, al neem ik dat met een korrel zout en ik denk alleen maar zo gecommuniceerd om de druk wat van de ketel te halen want de opinie is niet bepaald happig op die twee dus laten ze het in het midden, denk dat ze het uiteindelijk toch gaan presenteren, helaas. Maar goed, BNNVARA mag dan ook wel het uitzendtijdstip vullen dus dan weet je wat je krijgt…

 2. En zal er ook meer Technologische innovatie en toekomst ontwikkelingen worden besproken?.En wat Weet Eva als vakvrouw wat Elektro nika-Elektro-waterstof kan betekenen en ook de nieuwe Energie-opwekking door Small Modular Kernfusie Reaktor?Of is het weer van het zelfde, zeer lage inhoudelijke informatie, binnen haar gedachtengoed/denkbeelden. Advies:geef eens ruimte aan de vooral Technische onderlegde Deskundige, met evt. Prof Dr ING voor hun naam. Over:YouTube.nl ITER/Wendel stein 7 X stellerator:Door waterstof-atomen energieopwekking(tik in)Waterstof Rijnstate Elst:eerste ziekenhuis in Europa die gebruik maakt van waterstof.

 3. Aanvulling:bronvermelding:Waterstof magazine.nl. Via:ovmagazine.nl Alle THEMA’S Duurzaamheid:zap naar Massa is Kassa en via: Energie pag 3 Onze Energiehuishouding moet slimmer:Als voornaamste thema’s voor het heden en de toekomst van de Bv Nederland.

 4. Inderdaad geen touw aan vast te knopen!
  Ben zelf technisch onderlegd maar het verband tussen duurzaamheid en Massa is Kassa ontgaat me toch echt.
  Interpunctie kan ook een stuk beter overigens.

 5. “Deze veranderingen zijn volgens de NPO onderdeel van de beweging om de publieke omroep in al zijn pluriformiteit nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het publiek”

  Dat zal dan voor het eerst zijn. De NPO doet namelijk nooit iets in het belang van de kijker en loopt qua nieuwe technologie en media gebruikt altijd 10 mijlen ver achter.

  Goede voorbeelden hiervan zijn, nog steeds geen fatsoenlijke opvolger voor DWDD (misschien dat Jinek dit nu word), het maar aan blijven rommelen en miljoenen verspillen met 3FM en NPO3 in huidige vorm, het verhuizen van Kassa, Radar en Opsporing Verzocht naar NPO2. En de vele herhalingen op prime-time 20.30u op NPO1 deze weken. En dat met een budget van 300 miljoen. En dan nog alle floppende nieuwe programma’s. Welke zult willen weten? Allemaal dit seizoen op het programma Langs de IJssel met Huub Stapel na.

  Maar Remco en Remco gaan nu dus veranderingen doorvoeren te behoeve van de kijker. Nou ik ben benieuwd!

  Aan Remco van Leen, als ik u een advies mag geven (en ik weet niet hoe het moet doen maar vind a.u.b. een manier) zorg dat u Meneer van Westerloo loost.

  • Jinek als opvolger voor DWDD, ik denk het niet. Denk dat het qua tone of voice dezelfde lading gaat krijgen als K&S dus met veel actualiteit maar daar heeft zij zelf nu cultuur aan toegevoegd. Dat is misschien een onderdeel uit DWDD wat veelvuldig aan bod kwam, schrijvers, muzikanten e.d. Maar voor de rest zal het denk een zelfde soort programma worden van wat er nu al uitgezonden wordt op dat tijdstip.

 6. Atl 252, ik ben het een keer eens. De programmering gaat blijkbaar niet om de kwaliteit maar om de poppetjes. Op1 was (op Thomas v. Groningen na), een mooi programma. Mocht wel wat spannender, elke keer dezelfde gezichten werd saai.
  Ik vernal dat Sophie niet blij was met Eva op hun plek. Ze heeft ws flink tamtam gemaakt.

  En persoonlijk heb ik het ook wel een beetje gehad met talkshows.

 7. Wat de negatieve reaktie’s ook invullen,zal mij een worst wezen.Net zoals Johan Derksen lak heeft aan negatieve bronvermeldingen.Maar als je technisch onderlegt bent Hans320,zoals je weergeeft!en je snapt er weinig van,in de weergave van zeer inhoudelijke informatie.Wat er ontbreekt via de Tomelose Talk-Show- TV-praatprogramma’s,aan parate kennis overdracht.Het zal gaan om de kijkcijfers,en vooral dat de kijkers de reclame-boodschappen,die héél inkomsten moeten opbrengen,blijven volgen.Om de NPO/Commerciele TV omroepen in stand te houden.Ik Verzamel alleen die onderwerpen die in het belang zijn,voor meer die kijkers die willen weten,wat technisch wel of niet mogelijk is.En als de netstroomspanning steeds meer gaat uitvallen(BLACKOUT) en zulke info ontbreekt bij oa Vandaaginsite/RTL 4/Op1.Vooral het blijven afzeiken van die inzenders die de digitale mogelijk hebben,om met hun Bipolare geheugenstoornis en te weinig parate kennis zich willen uiten.Blijf kijken naar de Vandaaginsite SBS6,en daar word je wijzer van.En als je waarneemt,dat vooral de Duitse MODERATORS van de publieke/deelstaat/commerciele meer over technologische kennis beschikken.Maar je moet wel enige kennis hebben van de Duitse Taal.En dat vetaalt zich in die onzinnige informatie,inzake géén over parate kennis te beschikken.We leven in de Democratie’s land,en ieder mag zich uiten,zoals hij zelf gebekt is.

 8. Op1 begon vanavond met een statement. Dat ze via de krant moesten vernemen dat het stopt. Thomas van Groningen ging de tafel opmeten omdat hij een tafel nodig heeft. Ja.
  Het was politiek aldus Fidel, heet ze zo?Ze gaan in gesprek met NPO.

  Wordt vervolgt

 9. Jac schreef, kun je niet op een andere site doen? En dat kunt u gaan bepalen!Nogmaals via:ovmagazine.nl Alle THEMA’S Energie pag 2 Onze Energiehuishouding moet slimmer, en neem kennis van de exakte waarheden, inzake stroomuitval en de nieuwe Energiebronnen, en dat ontbreekt via die Talk-Show-TV praatprogramma’s, in kennis overdracht, inzake als er geen wind is, en de zon niet schijnt, er een Blackout kan geven, maar Johan Derksen vandaaginsite heeft kaarsen in huis,voor div doelen? Ook Grollo kan de stroomnet uitval zorgen voor een Blackout.Vandaag heeft GroenLinks besloten niet voor kernfusiecentrale, maar weten ze ook de Small Modular Reaktor, waar heel veel belangstelling is, die binnen 5 jaar geplaats kunnen worden langs de bekende rivieren.En dat is weer zo’n blunder van te weinig kennis hebben.De Kabelkijkers blijven dom houden, onder het motto:wat ze niet weten, daar zeuren ook niet over, ook het Media-Park kan getroffen worden door stroomnet uitvallen.En dan geen Vandaaginsite/RTL 4/Op1,dan is het beeld zwart gekleurd.Blijft over:Mens Erger JE Niet.

 10. Madelief: vertel géén onzin,als je totaal geen kennis hebt van de Technologische Innovatie Ontwikkelingen.Ga je eerst je orienteren met de Kersdagen,over wat er vermeld is,via youtube.nl de exakte waarheden,en vooral zowel in de Engelse/Duitse Taal weergegeven.Ik verzamel alleen maar wat er ontbreekt via de Kabel in de exakte kennis overdracht.En als je niet over Elektronica/Elektro-/waterstof beschikt,volg dan een basis curcus,hoe zal ik snugger worden,en mij eigen schaamt over de weinig kennis van de exakte waarheden.En dat heet het Wappie’s volk.Het afzeiken van de weergaven van de Technologische Ontwikkelingen, wat die groep lezers die wel belangstelling hebben wat er Technisch wel en niet mogelijk is.Weet je Madelief wat de Wet van Ohm bekekend in de energie-transport.en de Dakbelasting de wet van de mechanica,dat niet alle daken in Nederland geschikt zijn voor het volleggen van Zonnpanelen,en wwet u ook de wet van archimedes en de Giekse ontdekker van de Klok-Cijfer-tekens,en waarom door de opwaarse druk van water, is gelijk aan de verplaatse water en de lengte van de Schepen.En geef nu wat u weet de wet van ohm,anders lazer op met uw Narcistische persoonlijkheid.

 11. Naar ik vaststel heeft het besluit van NPO nogal wat reacties opgeroepen :o)

  Ergens in het boek ‘Ooggetuige’ beschrijft voormalig omroepbestuurder Carel Enkelaar hoe hem duidelijk gemaakt werd dat het bij de publieke omroep niet zozeer om inhoud van programmering ging maar om het uitvoeren van de wet.

  Da’s dan weer typisch Nederlands, blijkbaar, want als ik het beleid van NPO tegen ’t licht houd dan zie ik opvallende overeenkomsten met een uitspraak die ergens eind jaren zestig moet zijn gedaan.

  Ik heb zo’n vermoeden dat het besluit om die talkshow te schrappen een heel andere, politieke reden heeft. Dat kan ik niet hard maken, hooguit door ontwikkelingen af te wachten misschien. Wij observeren dus genoeglijk verder:o)

 12. Het betekend het einde van mijn kijkersgenot via de NPO en de Commerciële omroepen.Alleen Omroep Gelderland heeft mijn meeste affiniteit.Omdat ik veel balangrijker vindt wat er gebeurt in de Provincie Gelderland.Totaal geen belangstelling inzake de Randstad/Grachtengordel,met die vele dagelijkse mesteken/winkelovervallen/ouderenovervallen/pinpasovervallen de dagelijkse auto’s die op de kop zowel in de tuin en in de sloot belanden, en de vele zwart-rijders/daklozen/snelle drugsverkeer etc.ik kom er nooit meer in het westen van Nederland, Maar wel Duitsland op een 25 km afstand, lekker goedkoop eten via:Elten/REES/Kranenburg,in het weekend vol met de gele Nederlandse nummerplaten.En naast de goedkopere brandstof ook de boodschappen,is de reden voor de grens bewoners. Maar daarnaast zijn de Aow-rente uitkeringen een stuk lager, maar ook geen huur/zorgtoeslag/vakntietoeslag/daarnaast zijn de Duitse-binnenwegen zeer slecht onderhouden/maar ook de stalen ruggen zijn in een zeer slechte staat van onderhoud, en geen auto-parkeerplaatsen voor de woonlocatie’s, maar meer parkeren langs de straten,en weten ze dat ook in de Randstad/Amsterdam?.De voorzieningen van een hoger karakter bezit, betere asfalt snelwegen,in heel Nederland, en zulke info zal niet verteld worden.Mijm laatste reaktie, ziet Via Google.nl Venn Diagram,Logische Grafische Voorstelling:uitgedrukt in Cirkels, en spreekbuis.nl past niet meer bij mijn cirkel,maar ook die negatieve ingezonden over mij, passen totaal niet in mijn cirkel.Adieu.

 13. Daarnaast zijn de stalen bruggen verkeren in een zeer slechte onderhoud.Daarnaast zijn de sociale uitkeringen van een lager niveau tov NEDERLAND.DAARNAAST WORT DE MAUT, GEBRUIKMAKEN DOOR HET INTERNATIONALE VRACHTVERKEER FLINK VERHOOGT VAN DE AUTOSNELWEGEN, EN DAT VERTAALT WEER IN HOGERE KOSTEN,EN DAT ZAL WEL WEER VERDISCONTEERD WORDEN IN ONZE PRODUCTEN VAN LEVENSONDERHOUD, EN DAARNAAST ZAL DE DIESEL-PRIJS WEL WEER OMHOOG GAAN,VOOR HET VRACHTVERKEER.OMDAT DE OLIE LANDEN NIET TERUG GAAN INZAKE DE FOSSIELE BRANDSTOF PRODUCTIE,INZAKE HET TERUGDRINGEN VAN DE CO2 UITSTOOT.EN DAT IS DIE SCHEINHELIGHEID INZAKE DE WERELDTOP DIE AFSPRAKEN WILLEN MAKEN,INZAKE DE OPWARMING VAN DE AARDE.OVER ENIGE TIJD, DE ZEEROBBEN/EISBEREN/POOLVOSSEN/WOLVEN/ETC.OPGEZET TE ZIEN IN DE OLIE STATEN. MET DE VERMELDING:WIJ WASSEN ONZE HANDEN IN ONSCHULD, IK ZAL HET NIET MEER MEEMAKEN HUIDIGE LEEFTIJD VAN 79 JAAR.

 14. GEACHTE MADELIEF:BEDANKT VOOR UW SPONTANE REAKTIE.ALS DANK BIED IK U AAN DIE MUZIEK UIT DE JAREN VANAF 1960,TOEN DANSTEN MIJN VROUW EN IK DE ROCK& ROLL DANCE,ZIET VIA:YOUTUBE.NL THE EXPLOSION ROCKETS-LIVE UIT BADNAUHEIM ELVIS PRESLEY GESELLSCHAFT:ONGEKEND POPULAIR IN DUISLAND/NEDERLAND,MAAR NIET BEKEND VIA DE TOP 2000?.EN DE ROCKABILLY DANS.OUDE TIJDEN DOET MIJ WEER-HERLEVEN,NOGMAALS BEDANKT.EN EEN GOEDE-TOEKOMST VOOR UZELF EN DE KINDEREN.ADIEU

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*