NPO-baas Frederieke Leeflang wil minder omroepen en duidelijkere structuur binnen omroepbestel

In een Telegraaf-interview met Mark Koster heeft Frederieke Leeflang, de bestuursvoorzitter van de NPO, gepleit voor een ingrijpende hervorming binnen het huidige omroepstelsel. Met een directe verwijzing naar de uitdagingen van het beheren van dertien omroepen plus de twee taakomroepen NOS en NTR, benadrukte Leeflang de noodzaak voor een gestroomlijnde aanpak om de efficiëntie te verhogen en de bestuurlijke helderheid binnen de organisatie te verbeteren.

Leeflang beschreef de huidige situatie als “niet langer houdbaar,” wijzend op de complexiteit en fragmentatie binnen de publieke omroep, die volgens haar leidt tot ‘excessen’ en onduidelijke gezagsverhoudingen. “We moeten dealen met al die koninkrijkjes,” merkte ze op, een situatie die volgens haar zorgt voor een gebrek aan transparantie en accountability binnen de NPO.

11 Comments

  1. Ik begrijp mevrouw Leeflang wel. Er zijn inderdaad teveel omroepen met een eigen directie en organisatie. Kost wel erg veel geld. Een reorganisatie zou dan ook wel goed zijn. Ik zie het niet zo dat het vanwege het grensoverschrijdende gedragingen van bepaalde medewerkers zou moeten. Wat wel belangrijk is, dat sommige programma’s niet mogen verdwijnen. De NPO maakt prachtige programma’s op radio en tv.

  2. Breng de productie van radio en tv programma’s volledig onder de verantwoordelijkheid van de centrale NPO en haal dat dus weg bij de omroepen. Een baasje van een omroep heeft dan geen zeggenschap meer over een programmamaker. Volgens mij kun je dat tamelijk snel regelen en hoef je niet eerst een stelseldiscussie te voeren.

    • Ja, wat een goed plan. Laten we alle kraak en smaak er uit halen, de kijkcijfers leidend maken, en alles laten besturen door een club bestuurders zonder binding met de maatschappij.

  3. De programma’s zijn te inwisselbaar en dat is, gewoon vreemd. Zo zien we de Rijdende rechter nog bij de kro-ncrv maar dat verkast gewoon naar MAX. Wat is dan het echte onderscheidend vermogen tussen de omroepen? Ik ben geen fan van ON maar ook niet van de EO, maar ook geen VARA-aanhanger. Toch is het goed dat er een divers geluid te horen is op de publieke omroepen. Wie draagt er anders zorg voor de pluriformiteit? Ik denk niet dat Den Haag dat gaat doen, maar ook de NPO zelf niet.
    De kracht zit hem in de omroepen maar ze dienen wel onderscheidend te blijven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*