NOS zoekt nieuwe stem voor het Oog op morgen

“Buiten is het twaalf graden, binnen zit…”; het is een gevleugeld zinnetje geworden. Het komt uit een van de meest iconische begintunes van de Nederlandse radio, die van NOS Met het Oog op Morgen. Al sinds het begin, in 1976, wordt de tune ingesproken door Hans Hogendoorn. In februari doet hij dat voor het laatst. Zijn opvolger wordt gezocht via een publiekswedstrijd, waaraan iedereen mee kan doen.

Vanaf vrijdag 5 januari – op de kop af 48 jaar na de eerste uitzending – kan iedereen via de speciale online opnamestudio (op www.nos.nl/destem) de intro van het Oog inspreken. Een vakjury onder leiding van Oog- en NOS Journaalpresentator Rob Trip kiest vervolgens de winnaar, die op zaterdag 10 februari in een speciale uitzending vanuit Amsterdam bekend wordt gemaakt. De andere juryleden zijn Nieuws&Co-presentator en NOS-stemcoach Fleur Wallenburg, plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws Bart Leferink en Fernando Halman, de stem van NPO Zapp, dj en stemacteur.

Juryvoorzitter Rob Trip: “Eigenlijk is Hans Hogendoorn onvervangbaar. Zijn geluid is in wezen dat van een aloude dorpsomroeper, dat vind je niet meer.” Hij is heel benieuwd naar de stemmen die binnen gaan komen. De jury zoekt in ieder geval geen kopie van Hans; het moet een eigen geluid zijn. Wel moet de nieuwe stem net zo goed passen bij het tijdstip, het tempo en het timbre van het programma – dat dagelijks in het uur voor middernacht op NPO Radio 1 terugkijkt op de dag en vooruitkijkt naar morgen. 

Hans Hogendoorn
De Stem van Hans Hogendoorn (76) was te horen in bijna 17.000 uitzendingen van NOS Met Het Oog Op Morgen. Sinds het allereerste Oog, van 5 januari 1976, sprak Hans Hogendoorn de begintune en jingles in. Hij vindt het jammer dat zijn stem uit het programma verdwijnt; hij heeft er 48 jaar met hart en ziel aan meegewerkt. “Toch is het beter om nu al een opvolger te zoeken en niet te wachten op het moment dat ik dit niet meer kan doen.”

 
NOS met het Oog op Morgen
Dagelijks, 23.00-24.00 uur, NPO Radio 1

12 Comments

 1. Natuurlijk is Hans niet te vervangen !!! Net als zovelen Oog-presentatoren onvervangbaar zijn, maar de tijd draait door , de jaren ook ,,,dus móet er soms ’n jammerlijke keus worden gemaakt,,,,,,,, Sterkte met jouw beslissing, Rob Trip …….

 2. TVkijker daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen: niet flexibel in speciale gevallen en misschien zoeken ze wel weer DE stem voor de NOS-programma’s. DE stem zal toch ergens uit de omgeving van Hilversum moeten komen denk ik.

 3. Als ze maar niet aan het “Gutennacht freunden…” komen.
  Het zal wennen zijn, het oog zonder Hans Hogendoorn. Grote schoenen om te vullen.

  Even over leeftijd. Hans is dus 76? Hoe jong is Rob Trip?
  Ik bedoel er niks mee hoor Rob.

 4. Vrouwen met een spraakgebrek genoeg bij het NOS Journaal. Punten aan het eind van een zin lezen? Nederlands goed uitspreken? Klemtonen goed leggen? Hoe minder je het kunt, des te welkomer ben je blijkbaar tegenwoordig bij het NOS Journaal. Dan kan je ook wel een aankondiging inspreken voor een radioprogramma als je er toch bent.

 5. Vanavond de grote finale en de bekendmaking van de nieuwe stem die Hans Hogendoorn opvolgt. Met het oog op morgen staat vanavond in het teken van de verkiezing. Wie zal het worden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*