NOS-podcast GEFIXT: op zoek naar matchfixing in Nederland

Sporters die opzettelijk verliezen om daarmee geld te verdienen op de gokmarkt. Het is wereldwijd een bekend verschijnsel. Maar waarom horen we er in Nederland zelden over? 

Op zoek naar voorbeelden van matchfixing in Nederland stuiten NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma in de nieuwe NOS-podcast GEFIXT op verdachte wedstrijden in het basketbal, tennis, voetbal en darten.Van een openhartig gesprek met een matchfixer tot een ontmoeting met een Nederlandse proftennisser die deelt hoe zijn dubbelpartner wedstrijden manipuleert; de luisteraar van GEFIXT krijgt een inkijk in een donkere kant van de sport. 

De NOS-podcast GEFIXT is hier te beluisteren.

Over matchfixing wordt doorgaans gezwegen, maar niet in GEFIXT. Guido en Ben spreken met sporters, gokkers, en autoriteiten. Ze staan voor de deur bij een gokker die drieduizend euro inzette op een gele kaart van Sparta-speler Tom Beugelsdijk, krijgen een vertrouwelijk politiedossier onder ogen en horen waarom topdarter Raymond van Barneveld met knikkende knieën een verdachte wedstrijd speelde. 
Steeds meer groeit bij de journalisten de overtuiging: het gebeurt hier in Nederland, onder onze ogen. En niemand lijkt er iets aan te kunnen of willen doen.GEFIXT is een vijfdelige podcastserie van NPO Radio 1 en de NOS.

Afleveringen
De eerste twee afleveringen van de podcast zijn sinds vandaag te beluisteren. Op donderdag 30 september verschijnt aflevering drie en afleveringen vier en vijf komen op zondagavond 3 oktober online.

#1 Vrij spel (maandag 27 september)
Weert, april 2019. Basketbalcoach Tony van den Bosch voelt zich machteloos. Vorige week won zijn team met grote cijfers, maar vandaag zijn ze kansloos. Wat hij niet weet is dat gokkers aan de andere kant van de wereld tienduizenden euro’s hebben ingezet op het verlies van zijn ploeg.

#2 Knikkende knieën (maandag 27 september)
Londen, april 2020. Tijdens de coronalockdown doet Raymond van Barneveld, net gestopt met darten, mee aan een webcamtoernooi. Na de wedstrijd gaan op de gokmarkt alarmbellen rinkelen. En dat heeft grote gevolgen voor een andere Nederlandse darter.

#3 Dubbelleven (donderdag 1 oktober)
Rotterdam, januari 2021. Op de middellijn kegelt Sparta-speler Tom Beugelsdijk zijn tegenstander omver. Hij krijgt geel, precies zoals een Haagse gokker voorspelde. Hoe kon de man, die duizenden euro’s inzette, dit weten?

#4 Meesterfixer (zondag 3 oktober)
Bochum, april 2015. De Nederland Paul R. staat voor de Duitse rechter. Hij blijkt een spil te zijn in een internationaal matchfixingnetwerk. Maar zes jaar later is hij nog steeds op vrije voeten. Hoe kan dat?

#5 Jong geleerd (zondag 3 oktober)
Den Haag, november 2019. Na verschillende mislukte pogingen lukt het de jonge crimineel Appie eindelijk een wedstrijd te fixen. Verschillende jonge voetballers blijken bereid opzettelijke een wedstrijd te verliezen.

Over de makers: 
Guido van Gorp (33) is onderzoeksjournalist van NOS Sport. Eerder deed hij onderzoek naar andere schaduwkanten van de sport: doping, machtsmisbruik, gesjoemel met jeugdspelers. Ben Meindertsma (37) werkt bij NOS Nieuws. Hij won vorig jaar De Tegel en De Loep voor het onderzoek dat hij samen met collega’s deed naar de burgerdoden die vielen bij de luchtaanval op Hawija.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*