Noorwegen stopt als eerste met FM radio

Het Noorse ministerie van Cultuur heeft bekend gemaakt om op 11 januari 2017 FM radio te beëindigen en door de gaan op DAB+. Hiermee is Noorwegen het eerste land dat stopt met uitzenden over FM. Digital Audio Broadcasting (DAB) zal dan als nationale standaard gelden. 

Volgens het Noorse ministerie heeft DAB niet alleen meer mogelijkheden en een betere geluidskwaliteit, maar ook de kosten zijn 8 maal lager. Noorwegen introduceerde al in 1995 DAB. 

In Nederland zijn de publieke omroepen sinds februari 2004 via DAB en sinds oktober 2013 via DAB+ te beluisteren. Sinds 1 september 2013 zijn de commerciële landelijke omroepen via DAB+ te beluisteren. De huidige uitzendvergunningen voor landelijke- en regionale commerciële zenders lopen op 31 augustus 2017 af. De regering wil in 2016 gaan evalueren of digitale radio de Nederlandse huiskamer voldoende heeft weten te bereiken. Er is bepaald dat 50% van de Nederlandse huishoudens een DAB+ontvanger moet bezitten (toestelpenetratie) en radio via DAB+ dus kan ontvangen. Pas dan wordt een afschakeldatum bepaald voor FM. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt in 2017 de aflopende FM-uitzendvergunningen zoals vanouds opnieuw verdeeld

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*