Non-stop muziekzenders voor mensen met dementie gelanceerd

Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, lanceert Music Care twee non-stop muziekzenders op JUKE, het gratis audioplatform van Talpa Network. De zenders bestaan uit nostalgische muziek, om zorgmedewerkers te ondersteunen in hun zorgtaken voor cliënten met dementie. De muziekzenders ‘Music Care ontspannen‘ en ‘Music Care activatie‘ zijn een voorloper op een app die momenteel wordt ontwikkeld en waar een crowdfunding voor is gestart. Met deze app wil Music Care de zorg op een snelle en makkelijke manier toegang bieden tot de juiste muziek voor iedere situatie.

Elk uur komen er 5 mensen met dementie bij in Nederland. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie en ondertussen is het doodsoorzaak nummer één. Dementie komt voor veel meer mensen dichtbij en er is nog steeds geen medicijn. Music Care brengt al 7 jaar nostalgische muziekvoorstellingen in de zorg en wil dit nu toegankelijk maken voor iedereen. 

Astrid Nijssen, oprichtster Music Care: “Wat muziek voor effect heeft op deze doelgroep is magisch. Door de herkenbare verhalen die wij naspelen, komen herinneringen weer tot leven en je ziet de mensen opbloeien. Er was zelfs een man die na een jaar stilte weer ging praten! Met het ontwikkelen van de app willen we dit muziekgeluk dagelijks borgen in de zorg. Ons motto is om met het juiste liedje, mensen die niet willen opstaan, te laten dansen in de ochtend.” 

Neuropsycholoog Anna-eva Prick: “Muziek is een krachtig therapeutisch instrument. Mensen met dementie kennen vaak momenten met angst, onrust of eenzaamheid. Muziek kan hierbij een belangrijke rol spelen om hen zo rustig te maken, contact te leggen en vertrouwen te krijgen. Muziek brengt herinneringen naar boven en men kan weer zaken aan elkaar linken.” De non-stop muziekzenders, die vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar zijn via JUKE.nl en de JUKE-app, zijn samengesteld samen met de experts van Music Care. Om nu al zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes kunnen zorgverleners kiezen tussen de muziekthema’s ‘ontspannen’ of ‘activatie’.

Music Care wil miljoenen ouderen dagelijks laten ervaren dat iedereen makkelijker en fijner beweegt met muziek en daarmee structureel de levensvreugde verhogen en medicatie verlagen. Daarom werken zij samen met wetenschappers zoals Anna-eva Prick, partners als Media.Monks, die de app ontwikkelt, JUKE van Talpa Network en Jumbo Supermarkten, maar ook ambassadeurs als Pia Douwes (musical-actrice), Frits van Eerd (CEO Jumbo), Robin de Levita (producent Soldaat van Oranje), Marleen van der Loo (musical-actrice) en vele anderen. Op dinsdag 5 oktober organiseert Music Care een benefiet bij ‘The Duke Club’ in Nistelrode. Deze feestelijke avond wordt gepresenteerd door Gordon, die het belang van dit initiatief onderstreept: “Het is zo belangrijk om het leven met dementie een stukje mooier te maken met muziek.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*