Nominaties NTR-prijs jonge radiomakers bekend

De genomineerden voor de NTR Radioprijs 2016 zijn bekend. De aanmoedigings-prijs voor jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen wordt dit jaar voor de 26e keer  uitgereikt. De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 28 augustus, 4 en 11 september, op NPO Radio 1 steeds om 21.00 uur.

Dit jaar zijn er drie genomineerden uit Vlaanderen en vijf uit Nederland. En de programma’s gaan over onderwerpen als slapeloosheid, leven met een psychose, de rellen in Ede en natuurbeheer op de Veluwe. Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen.

Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 1 oktober, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt ook op 1 oktober die onderscheiding. Alle genomineerde programma’s zijn te beluisteren op ntr.nl/radioprijs en op Facebook: go.ntr.nl/radioprijs. Hierbij het overzicht van de genomineerde docu’s.

Slapeloosheid
Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen? De jonge makers trekken langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen. Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Niet mijn oorlog
Veel van ons gedrag wordt bepaald door ons verleden: door onze ouders, de manier waarop ze ons opvoeden en de verhalen die ze ons vertellen als kind. Maar wat betekent het als je familieverleden wordt gekleurd door een oorlog? In deze documentaire onderzoekt Kim Faber de oorsprong van haar eigen angsten.

Back to the roots
Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa.Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent.

Flashback
Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen, draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen. Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX.

De regen die naar boven valt
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd.Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Hello World.exe
Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst? Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al? Een documentaire van Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Thuiskomst
Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wekte de nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelf opgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Mens en Natuur
Op de Veluwe leeft een overschot aan wilde zwijnen. Wat moeten we daarmee? Afschieten of juist niet? Kan er een balans zijn tussen mens en natuur? Reinder Smit en Vera Boekelman leggen die vragen voor aan beheerders en een natuurfilosoof. Een programma van Reinder Smit en Vera Boekelman, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*