Nina Jurna nieuwe NOS-correspondent Latijns-Amerika

image

Nina Jurna wordt de nieuwe NOS-correspondent voor Latijns-Amerika. Zij volgt per 1 maart 2022 Marc Bessems op, die dan terugkeert naar Nederland. Jurna is bepaald geen vreemde op het continent: tussen 2000 en 2011 was haar standplaats Paramaribo en sindsdien werkt ze vanuit Rio de Janeiro in Brazilië. 

Na haar studie Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim ging Nina aan de slag bij de Amsterdamse tv-zender AT5. Ze vertrok vervolgens naar Suriname en werd daar correspondent voor RTL Nieuws en verscheidene Nederlandse dagbladen. Na haar verhuizing naar Rio de Janeiro werd ze in 2015 correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad. Ze blijft ook werkzaam in deze functie voor die krant. Sinds 2019 was Jurna al de vervanger van Marc Bessems als Latijns-Amerika correspondent voor de NOS; sinds 2020 covert ze ook Suriname. Dat laatste blijft ze ook doen. “Dit gebied bestaat voor een groot deel uit jonge en nog wankele democratieën waarbij de diepgewortelde ongelijkheid een grote rol speelt ,” zegt Jurna, die zowel Portugees als Spaans spreekt. “Verder spelen hier grote actuele vraagstukken, zoals klimaatverandering, ontbossing en – ook hier – een vluchtelingencrisis. Hoewel ik hier al een langere tijd woon, blijft deze regio me fascineren. Latijns-Amerika is een enorme smeltkroes van culturen, een continent met een grote diversiteit. Er liggen hier volop verhalen. Ik kijk er naar uit om Latijns-Amerika nog meer op de kaart te zetten met eigenzinnige bijdragen en nieuwsreportages voor tv, radio en online.” Esther Bootsma, chef van de Buitenlandredactie van NOS Nieuws: “Nina is een ervaren en veelzijdig journaliste, met een geweldig oog voor menselijke verhalen. Ze heeft een uitgebreid netwerk op dit dynamische continent vol economische en politieke tegenstellingen, en wil graag op pad om al die verhalen te vertellen. We zijn heel blij dat we zo’n goede opvolger van Marc Bessems hebben kunnen vinden.”

1 Comment

  1. Beetje rare afsluitende zin: ze zijn blij dat ze zo’n goede vervanger HEBBEN KUNNEN VINDEN. Lijkt me niet zo’n zoektocht te zijn geweest aangezien ze al sinds 2019 de vaste vervanger voor Bessems was.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*