Nieuwe fragmenten Ja zuster, nee zuster duiken op in archief


Een aantal nieuwe beelden van de populaire serie Ja zuster, nee zuster is onlangs in de archieven van de Vlaamse collega’s van de VRT ontdekt door historicus Reinier Wels. Het gaat om drie videoclips behorende bij de liedjes: ‘Bello’, ‘Harry wat heb je met je haar gedaan’ en ‘Stroei Voei’. De gevonden fragmenten uit Ja zuster, nee zuster, aangevuld met een een aantal andere hervonden parels, zijn voor het eerst voor het publiek te zien tijdens Dutch Media Week op zaterdag 2 oktober in het programma Terug van weggeweest dat Beeld en Geluid organiseert in Filmtheater Hilversum. De gevonden fragmenten zijn vanaf 3 oktober te zien op de site van Beeld en Geluid over 70 jaar TV.

Het VARA-programma Ja zuster, nee zuster werd geschreven door Annie M.G. Schmidt, die voor de liedjes samenwerkte met Harry Bannink. Er werden tussen 1966-1968 twintig afleveringen gemaakt die wekelijks meer dan 6 miljoen kijkers trokken. Een hele aflevering van de serie is niet bewaard, aangezien het gebruikelijk was om in die tijd de videobanden voor een ander programma te hergebruiken. Alleen van de liedjes in de serie, op locatie opgenomen op film, is een aantal bewaard. Met deze gevonden fragmenten is weer een klein puzzelstukje toegevoegd aan de culturele erfenis van dit befaamde televisieprogramma over het “Rusthuis vol herrie”. 

Hervonden parels uit het archief

In 1958 startte het filmarchief van de NTS. De meeste uitzendingen waren live en daar werd soms een zogenaamde telerecording van gemaakt. In de jaren zestig werden naast film steeds vaker videobanden gebruikt, die dus na gebruik vaak werden gewist of opnieuw werden gebruikt. Het vinden van verloren gewaande programma’s of filmrollen vergt tijd en specifieke kennis. Daarom zijn het vaak enthousiaste (amateur)historici die stuiten op de filmrollen of videobanden. Ze hebben vaak al uren in de archieven doorgebracht, televisiegidsen uitgeplozen om alle uitzendingen op een rij te hebben. Met de afleveringstitels, uitzenddata of andere details vinden ze soms aanknopingspunten, zoals nu het geval is met Ja zuster, nee zuster

Terug van weggeweest 

In het Filmtheater in Hilversum worden aanstaande zaterdag niet alleen liedjes uit Ja zuster, nee zuster (1968) vertoond maar ook de enige bewaard gebleven integrale uitzending van De Stratenmakeropzeeshow (1972) en De wondere wereld van Herman van Veen (1979). Het programma in het Filmtheater Hilversum is een initiatief van Reinier Wels. Een aantal beeldresearchers gaat in gesprek over de waarde van, en de verhalen áchter het teruggevonden materiaal. Kaarten zijn te koop via de site van Beeld en Geluid.

4 Comments

  1. Die 3 fragmenten van JZ-NZ is toch al heel lang bekend?

    En de enige bewaard gebleven aflevering van De Stratenmakeropzeeshow? Volgens mij zijn bijna alle afleveringen bewaard gebleven. Deze zijn een paar jaar geleden nog uitgezonden bij ZAPP Achteruit. Van al die afleveringen is zelfs een dvd.

  2. @Michel

    Er zijn een aantal jaar geleden al fragmenten van JZNZ opgedoken bij de VRT, maar dit voorjaar zijn er nóg 3 nieuwe fragmenten opgedoken bij de VRT en daar gaat het hier over (die waren dus nog niet bekend).

    Van de stratemakeropzeeshow is slechts 1 andere complete aflevering bewaard gebleven (tekst is niet 100% correct) uit 1973, de nu opgedoken complete aflevering komt uit het eerste seizoen (najaar 1972). Wat er verder bewaard is zijn een paar compilatiebanden met losse fragmenten en liedjes. Dat is het materiaal dat ooit herhaald is bij Z@pp-achteruit en waarvan een gedeelte op dvd is uitgebracht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*