Nieuwe bezuinigingen voor de NPO : 100 miljoen euro

De Nederlandse Publieke Omroep moet een bezuiniging van 100 miljoen euro doorvoeren volgens het nieuwste onderhandelingsakkoord tussen de formerende partijen PVV, VVD, NSC, en BBB. Dit bedrag is beduidend minder dan de oorspronkelijk voorgestelde bedragen in hun verkiezingsprogramma’s, waarbij de VVD zelfs een korting van 400 miljoen euro voorstelde. Ondanks de bezuinigingen blijft de kernstructuur van de NPO behouden, waarbij aanzienlijke bedragen zijn gereserveerd voor innovatie binnen de omroep.

Het nieuwe kabinet schrijf in haar akkoord het volgende over de NPO: “In een rechtsstaat is betrouwbare informatievoorziening van wezenlijk belang. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt hervormd zodat de journalistiek – inclusief het veelzijdig aanbod – kwalitatief hoogwaardig vormgegeven en gewaarborgd wordt. Toekomstbestendigheid en transparantie van kosten staan daarbij voorop. Het besluitvormingsproces wordt gestroomlijnd. De NPO moet inzetten op digitalisering en het bereiken van het jongere publiek.”

NPO meldt vandaag aan AD.nl: ,,NPO en omroepen gaan graag het gesprek aan met het nieuwe kabinet hoe we tot een vernieuwd, beheersbaar en toekomstbestendig bestel komen. Om te hervormen tot een eigentijdse publieke omroep is er de komende jaren ruimte en tijd nodig. Daarvoor is het van belang dat de erkenning van de publieke omroep wordt verlengd tot 2029.”

13 Comments

  • Je hebt gelijk. Had veel meer moeten zijn. Felicitaties aan de heer Wilders met nieuwe regering.

   De npo/spraakmakers is weer bezig met Wilders bashen via gast Nijpels. Bah
   Waarom niet een pro Wilders gast uitgenodigd.

  • Er kan veel meer vanaf. 1 npo net minder in de ether betekent dat er een licentie voor een frequentie vrijkomt en verkocht.

 1. Je hebt gelijk. Had veel meer moeten zijn. Felicitaties aan de heer Wilders met nieuwe regering.

  De npo/spraakmakers is weer bezig met Wilders bashen via gast Nijpels. Bah
  Waarom niet een pro Wilders gast uitgenodigd.

  • Ja ze gaan het echt nooit leren bij de NPO. Ze voelen zich nog steeds oppermachtig maar, hebben niet door dat ze hun eigen graf aan het graven zijn.

  • Wat een framing weer. Dit akkoord over de NPO is gewoon een water bij de wijn compromis waar de smaak van de wijn al zo goed als is verdwenen. Volgens mij valt het allemaal best nog wel mee met dat ‘extreem rechtse’ kabinet. Ik bedoel, de VVD is toch ook behoorlijk links geworden de afgelopen regeer periodes. Omzigt voert ook gewoon een CDA-light programma. Moet het dus allemaal nog maar zien.

 2. Hilversum kan opgelucht ademhalen met een bezuiniging van 8%, daarvoor hoeft zelfs NPO3 niet te verdwijnen. Dat geldt niet voor asielzoekers die de wurgketting wordt aangedraaid. Maar zien waar dat allemaal toe leidt, al op korte termijn. Het wordt een felle oppositie en ik hoop ook vanuit het land.

 3. Omtzigt heeft zn werk goed gedaan ook bij NPO bezuinigingen. Echoot ook mooi NPO kreten na: meer digitalisering en voor jongeren.

 4. Gaat het belastingtarief dan ook omlaag?
  Toen de omroepbijdrage werd afgeschaft werd het tarief van de eerste belastingschijf met een percentage verhoogd. Als deze anti-NPO regering daar dus 100 miljoen afpakt, moet het percentage van de eerste belastingschijf omlaag.
  Anders introduceert deze regering een nieuw “kwartje van Kok”.

 5. Ik zit VI te kijken. Lachen met de Frans look a like in het publiek.
  Maar Johan zegt Dit kabinet moet het met weinig geld doen vanwege links in vorig kabinet.

  Mijn vraag is:
  Van welke partij Rutte lid is. Of was?
  Hoe lang zit Pvda/GL en SP al in de oppositie?

  Nou snap ik dat als je extreem rechts staat al het andere links lijkt.

  Het troost dat alle partijen die tot nu toe samenwerking aan gingen met vvd er nu onwijs veel spijt van hebben.

  Vvd is een partij van leugenaars en plucheplakkers.
  Hier worden natuurlijk vooral de npo plannen bekent gemaakt maar ander voorbeeld; gehandicapten zorg….. als je leest hoe Wilders en Co daar met een kettingzaag in tekeer gaat wb bezuinigen.

  Maar oke. De zon gaat schijnen blijkbaar.

  Hoihoi

1 Trackback / Pingback

 1. Helft van NPO-bezuinigingen zou kunnen worden opgevangen door extra reclame-inkomsten STER - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*