Nieuw seizoen De Fractie: ‘Het gaat meer over de mens achter de politici’

Vanaf maandag 31 augustus om 21.15 uur op NPO2 is seizoen twee van de politieke dramaserie De Fractie te zien.
De Fractie is een politieke dramaserie waarin de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, wordt gevolgd in de dagelijkse werkelijkheid van politiek Den Haag.

Joris Smit, vertolkt de rol van het Tweede Kamerlid Tim Snel en acteur Tijn Docter speelt de rol van spindokter Vincent Capteijn. Thomas Korthals Altes is één van de drie regisseurs.

Spreekbuis.nl sprak met de twee acteurs en regisseur.

Komend seizoen zijn twintig afleveringen te zien, in plaats van de tien in het eerste seizoen. Worden de afleveringen hierdoor iets korter?
Joris Smit: “De afleveringen zijn nog steeds net zo lang als in het eerste seizoen, we draaien nu twintig afleveringen die zullen worden uitgezonden in twee blokken van tien. Vanaf half februari 2016 zal het tweede blok van tien afleveringen worden uitgezonden.”

Op de foto staat acteur Joris Smit links en acteur Tijn Docter rechts. foto: Merlijn Doomernik

De Fractie wordt op een unieke manier opgenomen. In elke afleveringen zijn drie scènes herschreven op de (politieke) actualiteit. Deze scènes worden zo dicht mogelijk tegen de uitzenddatum opgenomen en tussengevoegd. Wat vinden jullie van deze manier van opnemen?
Joris Smit: “Heel erg spannend. Er is in Nederland nog niet echte een politieke dramaserie, zoals De Fractie, gemaakt. De Fractie is gemaakt vanuit een spankelend nieuw format, waarin een politieke partij (fictieve politieke partij VPN, red.) centraal staat om ook aan de kijkers te laten zien wat er gebeurt achter de Tweede Kamerdeuren van de fractiekamers. Waar het Journaal ophoudt begint De Fractie.” Tijn Docter: “Ik vind het goed dat de serie laat zien dat het beeld, wat veel mensen van Den Haag hebben vaak is: ze doen maar wat en het zijn graaiers. Wij laten met De Fractie zien dat het slimme mensen zijn die hard nadenken wat het beste is voor Nederland.” Thomas Korthals Altes: “Voor mij was de keuze spannend om De Fractie, met de extra actuele laag op te nemen.”

Is het vermengen van fictie en feit dé sleutel van het succes van De Fractie?
Joris Smit en Tijn Docter: “Het maakt de serie in ieder geval uniek, maar de actualiteit moet geen truc worden.” Thomas Korthals Altes (foto): “Het actuele is een onderdeel van de productie, maar ik denk niet dé sleutel van het succes. Het is een gimmick die zorgt voor een hedendaags gevoel én het karakter van de serie. Het belangrijkste blijft de verhaallijn van de acteurs.”

Wat wordt de rol van politici en Haagse journalisten in de nieuwe serie? In seizoen 1 waren een aantal politici te zien, waaronder Alexander Pechtold. En politieke journalisten zoals Ferry Mingelen.
Joris Smit: “Ik denk dat journalisten hun rol zullen blijven spelen, maar weet nog niet of we cameo’s blijven doen met echte politici. Iets in mindere mate, denk ik.”

Worden de rollen en karakters als één groep – misschien wel vergelijkbaar met een fractie, ingevuld?
Tijn Docter: “Ja. We vergaderen inderdaad, zoals een politieke fractie dat ook doet, over de invulling van de afleveringen en de verhoudingen tussen de acteurs.”

Ik heb begrepen dat de karakters in De Fractie een extra verdieping krijgen.
Joris Smit en Tijn Docter: “Dat klopt. Er gaat in het nieuwe seizoen veel gebeuren, ook met de personages. Hoewel de politiek de bron blijft van de drama, gaan we iets dieper in op de figuren van de serie. Door een aantal nieuwe schrijvers krijgt De Fractie een frisse toon.” Thomas Korthals Altes: “Het gaat in seizoen 2 meer over de mens achter de politici. De personages worden rijker. Er wordt ook minder vergaderd in de serie, waardoor er minder harde droge politiek te zien zal zijn. Maar meer drama. Verder is veranderd dat elke aflevering een dinsdag (de belangrijkste Haagse vergaderdag, red.) was, in het nieuwe seizoen ligt dat niet meer vast. Er is nu ruimte om, in een aflevering, een nachtje over onderwerpen en beslissingen te slapen.”

Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft geen toestemming gegeven om in het Tweede Kamergebouw te filmen. De Volkskrant schreef (editie 12 januari 2015) dat ‘zij alleen toestemming wilde geven als ze van te voren de scènes mocht doornemen. En dat was voor de makers onbespreekbaar’. Vinden jullie het een gemis dat bij een scene waarin wordt gedebatteerd niet de plenaire zaal van de Tweede Kamer te zien is, maar een wand van schrootjes? De set waar De Fractie nu wordt gedraaid in Het Muntgebouw in Utrecht, met extra scènes (buiten) rond het Tweede Kamergebouw.
Thomas Korthals Altes: “Dit is mijn persoonlijke mening. Ik vind dit een grote minachting voor de kijker om te zeggen dat de Kamer daar niet aan kan meewerken omdat De Fractie feit en fictie door elkaar haalt. Sterker nog, ik vind het ook onbegrijpelijk dat we ook niet mogen draaien in de Eerste Kamer. Politiek is een en al theater, hoewel ik dat misschien niet té hard mag roepen in Den Haag. De Eerste en Tweede zijn publieke gebouwen.” Joris Smit: “Op het Journaal ziet de kijker de plenaire zaal en andere vergaderzalen vaak voorbij komen. Ik denk dat bij een goed verhaal, de goede manier waarop wij spelen en dat De Fractie ergens over gaat het decor er bijna niet meer toe doet.” Tijn Docter: “De Munt benadert het gebouw van de Tweede Kamer heel goed. Ik denk niet dat het afleidt.” Docter en Smit zeggen beiden, aanvullend, het geen gemis te vinden dat er niet in de Tweede Kamer kan worden gedraaid.”

Het aantal regisseurs wordt uitgebreid. Naast Thomas Korthals Altes, die seizoen 1 regisseerde, worden Rita Horst en Hanro Smitsman toegevoegd. Remy van Heugten die een aantal afleveringen van seizoen 1 regisseerde is gestopt. Hoe is deze verandering straks te zien?
Tijn Docter: “We hebben op dit moment (half augustus 2015, red.) alleen nog scènes gedraaid met Thomas.” Joris Smit: “Na een gesprek met Rita blijkt dat zij een frisse nieuwe blik heeft op De Fractie. De twee nieuwe regisseurs maken De Fractie rijker en beter, denk ik.” Thomas Korthals Altes: “Remy heeft aangegeven zich meer op film te willen concentreren. Het was voor mij een kroon op ons werk dat we door mochten met De Fractie, voor mij ook een reden om als regisseur aan te blijven. De Fractie is een ‘pittig dingentje’, omdat we werken met een Nederlands omroepbudget, de actualiteit die in de afleveringen wordt verwerkt en de grote groep acteurs. Er wordt veel gedraaid op een dag.”

De serie is ook niet 100% fictief, er is voor gezorgd dat het aan alle kanten voelt en lijkt alsof de VPN meedoet in het parlement.

De acteurs in De Fractie zijn geen bekende Nederlandse acteurs. Is dat een nadeel of voordeel? Een van de recensies schreef dat ‘de karakters in de serie zo weg gelopen te zijn van het Binnenhof’.
Tijn Docter: “Dat is het beste compliment dat De Fractie heeft gekregen. Het is behoorlijk express gedaan. Doordat wij geen BN-ers zijn kun je, als kijker je fantasie los laten gaan op onze karakters. Dat is voor De Fractie een voordeel. Wanneer een bekende grootheid een van onze personages zou spelen, dan heeft diegene een extra iets waar je als kijker doorheen moet kijken voordat je gelooft dat hij in Den Haag rondloopt. Het realistische karakter van De Fractie zou dan minder worden.”  Joris Smit: “We kunnen ‘echt leven’ als een mens. De twitter accounts die alle castleden hebben (waar op een bijzondere manier fictief – soms op een heel echte manier – wordt nagebootst hoe Kamerleden twitteren, red.) worden door de redactie van De Fractie gevuld. Dat is een mooi extraatje. Onze focus is het zo mooi mogelijk spelen van onze rollen.” Thomas Korthals Altes: “Het zijn voor ons als team geen onbekende acteurs, misschien geldt dat wel voor het grote publiek. Bekendheid deed er voor ons tijdens de casting, minder toe. Ik denk het publiek bereid is de rol van Joris (Tim Snel, red.) eerder te geloven. Ik vind het leuk om in De Fractie eens andere mensen te zien, vaak zie je in Nederlandse series dezelfde mensen.”

Is De Fractie een VPRO-serie?
Thomas Korthals Altes : “Ja. Het is gewaagd om zoiets als De Fractie te doen. De serie is vernieuwend, zeker wat betreft het aspect van de actualiteit. De serie is ook niet 100% fictief, er is voor gezorgd dat het aan alle kanten voelt en lijkt alsof de VPN meedoet in het parlement. De VPRO heeft zich hier hard voor gemaakt, omdat ze houdt van experimenten en graag op zoek gaat naar vernieuwing.”

programma website De Fractie Hierop is ook seizoen 1 (gratis) volledig terug te zien via Uitzending Gemist.

De twee andere scenefoto’s van De Fractie zijn gemaakt door fotograaf Victor Arnolds

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nieuw seizoen De fractie
  2. Nieuw seizoen De fractie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*