(UPDATE) Nieuw omroepplan zet NPO-bestel onder druk

Een groot aantal publieke omroepen hebben een coalitie gevormd en komen buiten de NPO-organisatie om met een plan om de online contentdistributie anders te regelen. Het manifest PublicSpaces legt een bom onder het huidige NPO-bestel.

Terwijl de NPO-top haar online distributie vooral via NPO Start wil laten lopen, heeft een groot deel van de publieke omroepen een ander idee hoe de publieke omroep de consument moet bereiken. In tijden van bezuinigingen zal dit nog meer spanning tussen omroepen en de NPO-organisatie met zich meebrengen.

Het document is deze week in handen gekomen van Spreekbuis.nl. De woordvoerders van NTR, EO en BNNVARA gaven aan niet op de hoogte te zijn van deze coalitie. Geert Jan Bogaerts (Head of Digital VPRO) wilde wel een korte reactie aan Spreekbuis.nl geven. Bogaerts gaf aan een rol te vervullen in dit handvest. Bogaerts: ‘Het PublicSpaces-plan is nog erg prematuur en de inhoud ligt uiterst gevoelig. We hebben inderdaad met diverse partijen een coalitie gevormd over de rol en omvang van het publieke domein op het internet.’ Binnenkort verwacht hij met het ‘hele verhaal’ naar buiten te treden.

De coalitie bestaat uit Instituut voor Beeld en Geluid, Dutch Design Week, International Documentary Film Festival Amsterdam, Waag, EYE Filmmuseum Amsterdam, Holland Festival, Pakhuis de Zwijger and SIDN Fonds. International Film Festival Rotterdam en de publieke omroepen: VPRO, NTR, BNNVARA & EO.

De woordvoerder van de NPO heeft ook een reactie gegeven: ‘Als het gaat om een officieel aanbodkanaal van de publieke omroep, moet hiervoor een aanvraag worden ingediend bij de raad van bestuur van de NPO. De raad van bestuur bepaalt vervolgens of daar wel of niet toestemming voor wordt verleend. Wij hebben een dergelijke aanvraag niet ontvangen.’ De NPO wilde de vraag niet beantwoorden of de inhoud van het manifest bij hen bekend is.

Het document Manifesto PublicSpaces (oude versie) is hier geheel te lezen.

UPDATE: VPRO geeft aan dat het Manifesto niet meer actueel is. De links in de document zijn overigens sinds vandaag gesloten. Kijk hier voor de statement van VPRO.

Update 2: Omroepcoalitie brengt nieuw manifest uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*