Nieuw boek over Van Kooten en De Bie

De Vieze Man, Jacobse & Van Es, Meneer Foppe. Wie kent ze niet? Drie decennia lang creëerden Kees van Kooten en Wim de Bie hun eigen universum op televisie, waarin hun typetjes een directe afspiegeling waren van het dagelijks leven en de tijdgeest.

Jaar in jaar uit vond het duo zichzelf opnieuw uit. Met onder andere Hadimassa, het Simplistisch Verbond en Keek op de Week ontstegen ze in rap tempo de cultstatus. Keek op de Week trok vijf jaar lang gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending. Kortom, het oeuvre van Kees van Kooten en Wim de Bie is rijk. Zo rijk dat veel materiaal uit de tientallen seizoenen op radio en tv nog nooit in kaart is gebracht. Een aantal overbekende typetjes en legendarische sketches zit stevig verankerd in ons collectieve geheugen, maar wat weten we nu werkelijk van ze?

Researcher en programmamaker Richard Groothuizen hield van jongs af aan het werk van het duo bij en dook oude en nieuwe omroeparchieven in om alles nog eens terug te kijken. Enkele tragisch verloren gegane uren had hij in de jaren ’80 al geregistreerd en zijn nu voor het eerst in boekvorm terug te zien.

Alles wat je altijd hebt willen weten over de sketches, het taalgebruik, de attributen en de typetjes vind je in de encyclopedie terug. Keurig op alfabet gerangschikt, handzaam en overzichtelijk. In het achterste deel wordt elke radio- en televisie-uitzending, geluidsdrager en andere uiting van het duo onder de loep genomen.

Het boek is van voor tot achter gelardeerd met infographics, illustraties, foto’s en toelichtingen. Van ‘oudere jongere’ tot ‘regelneef’: de Koot & Bie Encyclopedie is hét complete naslagwerk. Ideaal leesvoer voor bie-o-logen en koot-o-logen, en een hommage aan de makers.

Richard Groothuizen (1957) werkte een kwart eeuw in Hilversum als programmamaker, film/videoresearcher, en hij metadateert omroeparchieven. Eerder schreef hij Pop Op Tv (1960-1975), over Toppop, een tweedelige biografie over Elvis Costello en 2 decennia droeg hij bij aan OOR’s Popencyclopedie.

Koot & Bie Encyclopedie | Richard Groothuizen | ISBN 978 90 830 5860 3 | Hardback | ca 480 pagina’s | € 40, | 29 september 2020

2 Comments

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Van Kooten En De Bie - NLInloggens
  2. Van Kooten En De Bie - 2022

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*