Nieuw boek over geschiedenis van de omroepmuziek in Hilversum

Op woensdag 12 december ontvangt Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, het 1e exemplaar van de uitgave Ode aan de Heuvellaan – 90 jaar muziek door Inge Jongerman.

Het boek kwam tot stand in opdracht van het Muziekcentrum van de Omroep, en brengt de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners in beeld. Auteur Inge Jongerman vertelt het verhaal van de muziek, die vanaf 1929 al klonk in de eerste studio. Alle uitbreidingen, vele maatschappelijke ontwikkelingen, vaste “bewoners” en beroemde bezoekers komen aan bod in tekst en beeld. Zo krijgt de lezer een inzicht in de bijzondere rol die dit gebouw ook nu nog speelt.

In 1929, komend jaar negentig jaar geleden, betrok de VARA een villa aan de Heuvellaan 33. Die villa werd in de loop der jaren uitgebreid tot het grote studiocomplex dat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw als Muziekcentrum van de Omroep bekend staat. Het verhaal gaat dus van Hugo de Groot, via Django Reinhardt tot Jaap van Zweden en van Johnny & Jones via Ella Fitzgerald en Eric Dolphy tot Bernard Haitink. Uiteraard hebben huidige vaste bewoners als het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest een belangrijke plek gekregen in het boek, maar ook voormalige omroepensembles als the Ramblers, vaste VARA-musici als Cor Steyn en Johan Jong en de vele grote jazz-namen die voor de VARA-radio opnamen verdienden een plek.

Ode aan de Heuvellaan – 90 jaar muziek
Auteur: Inge Jongerman
Vormgeving: Norbert Croonenberg
Een uitgave van het Muziekcentrum van de Omroep
Prijs: 15.-
Verkrijgbaar via www.mco.nl en bij de receptie van het MCO (pin only)
144 blz, 22 x 22 cm, paperback met flappen
ca. 200 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
ISBN 978 90 829 638 0 9

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*