Nieuw bij MAX: Het Museum van Nederland met Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. Vanaf woensdag 16 december is het gloednieuwe programma, Het Museum van Nederland, om 20.30 uur wekelijks te zien bij MAX op NPO 1.

In elke aflevering maken we kennis met zo’n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 1: woensdag 16 december om 20.30 uur op NPO 1
In de allereerste aflevering ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann. Hij neemt de fiets mee, waar ‘de Kneet’ de Amstel Gold Race mee won. Nabestaanden van een slachtoffer van de ramp met de MH-17 brengen een bijzonder en persoonlijk voorwerp langs. En expert Janny van der Heijden moet oordelen over Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel!

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van DuinenHerman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u op onze perssite.

Online museum
Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast
Vanaf donderdag 17 december volgen we Jörgen Tjon in de podcast Het Museum van Nederland bij zijn zoektocht om het perfecte Museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het gelijknamige televisieprogramma. Elke donderdag is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via de website van Het Museum van Nederland en de bekende streamingdiensten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)

Vanaf 16 december, elke woensdag
Om 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*