Nederlandse filmbranche beleeft zware tijden

Het Kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen te verlengen tot en met 28 april. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en kwetsbare groepen te beschermen. Helaas hebben deze maatregelen ook grote gevolgen voor de bedrijfseconomie en daarmee ook voor de filmbranche.

Branchevereniging Film Distributeurs Nederland (FDN) heeft zich daarom aangesloten bij de nieuw opgerichte alliantie ENCORE – de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie – om samen in overleg met de overheid te inventariseren wat er specifiek nodig is om mede de aangeslotenen van FDN door deze onstabiele periode heen te helpen.

Vanaf 15 maart hebben alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters hun deuren moeten sluiten en sindsdien geen inkomsten meer. De verwachte omzetderving zal voor de filmdistributeurs ongeveer 12 miljoen euro per maand zijn. Daarnaast stagneert ook de verkoop van dvd’s en Blu-rays en verliezen filmdistributeurs daarmee 3 miljoen euro aan omzet per maand. De omvang van de geschatte schade in de filmbranche is op de korte termijn (tot 1/6) 36 miljoen euro en op de middellange termijn (tot 1/8) minimaal 60 miljoen. Deze bedragen zijn niet op te vangen in de aangekondigde reguliere maatregelen.

Investeringen in films en marketinguitgaven gaan momenteel volledig verloren. Ook is de toekomstige opstart van Nederlandse filmproducties stil komen te liggen, wat na de coronacrisis een opeenhoping van te betalen filmfinanciering voor de filmdistributeurs veroorzaakt.

Met de acute sluiting van bioscopen en filmtheaters verdwijnen ook de inkomsten voor het Abraham Tuschinski Fonds. Dat betekent dat de voor nu geplande investering van € 2 miljoen in nieuwe films vervalt. Hiermee zouden nieuwe grote Nederlandse Publieksfilms voor 50% in hun productiebudget gesteund worden. Dit nog los van de reeds gedane investeringen en marketinguitgaven in alle aangeboden films, die met het uitblijven van de release in de bioscopen en filmtheaters voor niets blijken te zijn.

Het toenemende kijkgedrag van de consument via abonnementsdiensten (SVOD) levert geen extra omzet op voor de filmdistributeurs en ook de waargenomen stijging bij on demand kijken (TVOD) compenseert op geen enkele manier het omzetverlies door het sluiten van de bioscopen en de winkels die dvd’s en Blu-rays verkopen.

Het Filmfonds heeft in aanvulling op de omvangrijke generieke maatregelen van het Kabinet, gericht op continuïteit van ondernemingen en zelfstandigheden, actie ondernomen door in te spelen op acute sectorspecifieke knelpunten bij films of filmactiviteiten. Het Filmfonds heeft sinds gisteren aanvullende steunmaatregelen bekend gemaakt voor projecten die in aanmerking komen voor Film Production Incentive.

1 Comment

  1. Was de laatste jaren al niet veel meer.
    Er werden voornamelijk romantische komedies gemaakt.
    Vreselijk en zonde van het geld en talent van sommige acteurs.
    Ik hoop dat deze crisis weer meer de creativiteit los maakt en het kaf van het koren word gescheiden. Er zijn nu genoeg romantische komedies gemaakt in Nederland!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*