Nederland.TV maakt de weg vrij voor het exclusief live uitzenden van grote sport evenementen op internet

TV-portal Nederland.TV heeft duidelijkheid gekregen van het Commissariaat van de Media voor het live uitzenden op internet van evenementen op de in de Mediawet genoemde Evenementenlijst. Een kosteloos toegankelijke website waarop TV-programma’s of evenementen live worden uitgezonden wordt nu ook gezien als ‘open televisieprogrammakanaal’.

Nederland.TV is een website die tv-programma’s toont van o.a. de landelijke tv-zenders, de meest bekeken Nederlandse Youtube kanalen, sportbonden en onafhankelijke productiemaatschappijen.

Directeur Jim Souren geeft aan dat iedereen die professionele Nederlandse video content beschikbaar heeft, dat kosteloos via het platform kan aanbieden en zo meer kijkers kan genereren.  

“Natuurlijk kijken we ook naar bijzondere content die we kunnen aanbieden op onze themakanalen. Voor themakanaal Voetbal.TV zou het exclusief live aanbieden van de UEFA Champions League wedstrijden natuurlijk een droom zijn”, aldus Souren.

Nadat Nederland.TV begin 2018 een bod had uitgebracht bleek een wetsartikel in de Mediawet uit 2008 echter roet in het eten te gooien. Alle wedstrijden van de Champions League met een Nederlandse voetbalclub en de finale staan op de in de Mediawet genoemde Evenementenlijst.

Op deze evenementenlijst staan onder andere ook het EK en WK voetbal, de finale van de Europa League, het EK en WK schaatsen, de finale van Wimbledon en Roland Garros, de Elfstedentocht, het Eurovisie Songfestival, de Olympische Spelen, de Tour de France en de TT Assen. Deze evenementen moeten volgens de Mediawet verplicht worden uitgezonden op een “open televisieprogrammakanaal” en dienen zodoende kosteloos uitgezonden worden op een kanaal welke beschikbaar is bij minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens.

Of onder een “open televisieprogrammakanaal” ook het uitzenden op een openbare en kosteloos toegankelijke website valt was niet duidelijk en zodoende heeft Nederland.TV vorig jaar een officieel rechtsoordeel daarover aangevraagd bij de Commissariaat van de Media.

In het antwoord daarop geeft het Commissariaat van de Media aan dat internet wordt erkend als distributiekanaal en daar in Nederland 98% van de huishouden breedband internet heeft, wordt ook erkend dat met een website voldaan is aan de eis in de Mediawet om  minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens te bereiken.

De afgelopen jaren hadden Ziggo en Fox problemen met het bereiken van die 75% van de huishoudens bij het live uitzenden van de voorrondes van de Champions League respectievelijk de Europa League met Nederlandse voetbalclubs en werden door het Commissariaat van de Media op de vingers getikt.

Nu kunnen ze dat dus blijkbaar oplossen door die wedstrijden ook via website Voetbal.TV uit te zenden.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*