Nauwelijks beloningsverschil tussen mannen en vrouwen in journalistieke functies publieke omroep

Vrouwen in journalistieke functies bij de publieke omroep verdienen nagenoeg even veel als hun mannelijke collega’s. Dit blijkt uit een onderzoek naar het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen bij de landelijke en regionale omroepen, dat bureau AWVN onlangs uitvoerde op verzoek van werkgevers- en werknemersorganisaties.

Bij alle omroepmedewerkers bedraagt het brutoloon van vrouwen gemiddeld 9 procent minder dan van mannen. Dit verschil is beduidend lager dan het landelijke percentage van 14,6 procent (EuroStat – 2019). Het verschil wordt veroorzaakt doordat mannen nog wat ruimer vertegenwoordigd zijn in hogere salarisklassen en vrouwen iets meer in lagere salarisklassen zitten.

Leeftijdscorrectie
Het precieze verschil tussen het beloningsverschil bij de omroep en het landelijk gemiddelde bedraagt 5,6 procent in het voordeel van NPO en RPO. Dit percentage zou nog lager uitkomen als je de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke omroepmedewerkers ten opzichte van hun mannelijke collega’s meerekent. Bij de omroep zijn vrouwen gemiddeld twee jaar jonger dan mannen, waardoor hun salarisniveau wat lager ligt. Het verschil zou dan rond de 5% uitkomen. In journalistieke functies (schalen F tot en met H) is na deze leeftijdscorrectie nauwelijks sprake van een beloningsverschil.

NPO en RPO zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek, maar blijven de komende jaren aandacht besteden aan een gelijkere verdeling van mannen en vrouwen in alle salarisklassen. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*