NAPA: ‘Broodnodige stimuleringsmaatregel dreigt vermalen te worden’

Jarenlang keek de hele onafhankelijke productiesector (acteurs, regisseur, scenaristen, cameramensen, producenten etc.) uit naar de inwerkingtreding van de investeringsverplichting voor streamingdiensten, bedoeld om bij te dragen aan de kwaliteit en zichtbaarheid van Nederlandse films, series en documentaires. In omringende landen zijn al langer soortgelijke maatregelen van kracht.

Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) maakt zich zorgen of de stimuleringsregel wel goed van de grond gaat komen.

NAPA meldt in een persbericht: ‘Sinds de plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 22 maart jl. hangt ons echter het zwaard van Damocles boven het hoofd. CDA en VVD hebben amendementen ingediend die doelbewust de doelstelling van de wet ondergraven én onze positie als onafhankelijke ondernemers beschadigen. Indien deze amendementen worden aangenomen blijft de noodzakelijke versterking van voornoemd aanbod uit. Door politieke strijd en opportunisme dreigt deze broodnodige stimuleringsmaatregel vermalen te worden. Wij roepen de Tweede Kamer en het kabinet met klem op: gebruik de Paasdagen om u te bezinnen over het wetsvoorstel en de amendementen die nu op tafel liggen. Stel het belang van de makers en producenten van Nederlandse films, documentaires en series voorop, in plaats van ons uit te leveren aan grote mediapartijen en hun aandeelhouders. De toekomst van het Nederlandse aanbod van films, documentaires en series én van de onafhankelijke Nederlandse productiesector ligt in uw handen. De wet kan hier nog steeds positief aan bijdragen. Maar dat lukt alleen als de Tweede Kamer durft te kiezen voor verankering van een ambitieus percentage dat aan onafhankelijke producties en producenten besteed moet worden én als de investeringsplicht van 4,5% exclusief beschikbaar blijft voor films, series en documentaires.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*