Naarder Jesse Schotanus studeert af met De Heineken ontvoering-podcast


De Naarder student Jesse Schotanus heeft voor zijn afstudeeropdracht aan de HVA in Amsterdam een speciale podcast voor jongeren gemaakt over De Heineken ontvoering, die ruim 40 jaren geleden plaatsvond. De driedelige podcastserie is nu te beluisteren via Spotify. 

Loont misdaad?

Het verhaal van De Heineken ontvoering is al veelvuldig verteld in boeken, films en documentaires. Vanuit het perspectief van de ontvoerders zelf, maar ook vanuit het perspectief vanuit de politie. Maar nog nooit is het verhaal verteld vanuit het perspectief van jongeren. Dat was aanleiding voor Schotanus (21) om voor zijn leeftijdsgenoten, de Gen Z generatie, het gehele verhaal nog een keertje te vertellen in een podcastserie. Het doel van deze podcastserie is om jongeren bewust te maken van de geschiedenis en impact van De Heineken ontvoering, met de centrale onderzoeksvraag: loont misdaad?

Interviews met direct betrokkenen
Door middel van interviews met direct betrokkenen, experts en door zelf te ervaren hoe de ontvoerders zich op bepaalde momenten gevoeld moeten hebben, geeft Schotanus in de podcast een genuanceerd beeld van demeest geruchtmakende misdaad van de lage landen.

De Naarder kwam met zijn interviews voor de podcast heel dicht bij het vuur. In de eerste aflevering wordt George Boellaard geïnterviewd, de jongere broer van Heineken ontvoerder Jan Boellaard. Daarnaast sprak hij met Gert van Beek, voormalig hoofd Bureau Zware Criminaliteit en leider van het politieonderzoek destijds. In de afsluitende podcast wordt Sjerp Jaarsma geïnterviewd, de Heineken ontvoering expert en ex-organisator van de Heineken Kidnap Tour. 

Jesse Schotanus: “Hoe mooi is het om af te studeren metDe Heineken ontvoering? Veel van mijn leeftijdsgenoten kennen ongetwijfeld de Heineken Brouwerij in Amsterdam, die op de Stadhouderskade een prominente plek inneemt. Wat weinig van collega studenten weten is dat deze plek het decor is geweest van één van de grootste misdaden van de eeuw! Afgelopen jaar was het precies 40 jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur voor het Amsterdamse Heineken-hoofdkantoor van straat werden geplukt door een groep jonge ontvoerders. Heineken en zijn chauffeur werden drie weken lang vastgehouden en er werd uiteindelijk 35 miljoen, destijds nog in guldens, losgeld betaald. Twee dagen later werden ze door de politie bevrijd en was de zogenaamde ‘Heineken Ontvoering’ een feit! Voor mijn onderzoek was ik benieuwd wat mijn leeftijdsgenoten er überhaupt van weten? Maar ook was ik benieuwd wat er in de koppies van de ontvoerders omging, die destijds gewoon van mijn leeftijd waren. En hoe zou de ontvoering er in deze tijd, met overal en altijd internet en camerá’s eruit hebben gezien? Je hoort het in mijn podcast!”

De Heineken ontvoering: Loont Misdaad?
De podcastserie ‘De Heineken ontvoering: Loont Misdaad?’ is vanaf nu te beluisteren op Spotify:

2 Comments

 1. Fix die header afbeelding nou eens,

  Kan op
  mn mob
  iele tele
  foon am
  per lez
  en wat
  er nu
  precie
  s staa
  t. lees
  t dus h
  eel irr
  itant e
  n ik zo
  u aanra
  den ee
  n goeie
  webdev
  eloper in de hand te nemen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*