Muziek voor dementerenden in Radio Doc

​Het aantal dementerenden zal naar verwachting stijgen van een kwart miljoen nu tot een half miljoen in 2040. Het is een hartverscheurende ziekte, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Degene die je liefhebt is er fysiek nog, maar wordt geestelijk steeds onbereikbaarder. Hoe kun je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn.

Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt.

We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien door muziekstudenten van Artez. In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen. En ook familieleden en mantelzorgers maken gebruik van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die hij opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode? Programmamaker Marlous Lazal gaat in haar documentaire ‘Onvergetelijk’ te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein. 

Documentaire: ‘Onvergetelijk’ van Marlous Lazal
Uitzending:    zondag 14 februari 2016, 21.00 uur, NPO Radio 1
Website:         
www.npodoc.nl/radio

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*